Roberto Fernández

 Descarregar pdf

Roberto Fernández (L'Hospitalet de Llobregat, 1954) va obtenir la seva llicenciatura en Història Moderna, l’any 1980, a la Universitat de Barcelona. Des del 1980 fins el 1988  va ser Professor Encarregat de Curs a temps complet a l’Estudi General de Lleida. El 1988 va passar a ser Professor Titular, després d’haver assolit, el 1987, el doctorat en Història Moderna amb una tesi doctoral on analitzava el procés de naixement de la burgesia comercial de Barcelona al segle XVIII. Cinc anys després, al 1992, va obtenir la càtedra en Història Moderna.

En el camp de la recerca ha dirigit i dirigeix tesis, projectes de recerca, col·leccions de publicacions científiques, així com un grup de recerca consolidat sobre el desenvolupament del Capitalisme a Catalunya. Compagina la seva activitat amb diversos treballs d’història catalana i espanyola del segle XVIII i és un dels referents entres els estudiosos de la seva  especialitat.

Entre la seves publicacions destaquen especialment els manual sobre el segle XVIII, la biografia de Carles III, el volum dedicat al segle XVIII de la Història de Lleida (que va dirigir juntament amb Manuel Lladonosa), la seva monografia Cataluña y el absolutismo borbónico, així com l’edició de diversos llibres sobre Història Social.

Finalment, en la gestió universitària va ser el primer director de l’ICE de l'Estudi General de Lleida, ha estat director de la Delegació de la Facultat de Geografia i Història, degà, director de departament i membre de diverses comissions i de juntes d’òrgans de la UdL. El 25 de maig de 2011 va prendre possessió com a nou rector de la Universitat de Lleida. Com a tal ha estat vicepresident i president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), vicepresident de la Conferencia de Rectores de las Universidades  Españolas (CRUE), entitat que presideix des del dia 11 d’octubre de 2017.

És membre corresponent de la Real Academia de la Historia. El 2015 va obtenir el Premio Nacional de Història del Ministerio de Cultura.

   Darrera modificació: