En construcció

Estem treballant en els continguts. Torna a visitar-nos!!

Càpsules de ciència: una aproximació a la recerca de la UdL

L'Atàxia de Friedreich és un trastorn provocat per la mutació d'un gen del cromosoma 9. Provoca dificultat en la parla i la visió, i falta de coordinació en les primeres etapes. Posteriorment apareixen cardiopaties que poden conduir a una mort prematura. Se'n sap poca cosa perquè pertany a la categoria de malalties minoritàries.

El 75% dels rius del planeta estan fortament amenaçats de degradació ambiental. El canvi global, l'increment de les temperatures, les noves necessitats hídriques i el canvi dels usos del sòl afecten el cicle de l'aigua. I els sistemes naturals que reben més pressions dins d'aquest cicle natural són els rius, especialment a la zona del Mediterrani. Tenir models predictius avançats per a les pròximes dècades i implementar noves maneres de gestionar els recursos hídrics serà clau per a la supervivència dels rius a tot el món. Ramon Batalla és professor titular de Geografia Física a la Universitat de Lleida, investigador sènior adscrit de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i cap del grup de recerca de dinàmica fluvial RIUS.

Les energies renovables són aquelles que s'obtenen de recursos naturals que no s'esgoten, com ara el sol o l'aigua. Els edificis de nova construcció tenen en compte aquestes fonts d'energia i el seu ús racional. Obtenir una mateixa quantitat d'energia estalviant recursos és el que es coneix com eficiència energètica.

El naixement de l'agricultura i la ramaderia despertà la necessitat de conservar els aliments. Des de les primeres tècniques, com el fumat o la salaó, el processat dels aliments ha evolucionat per tal d'abastar una població humana de creixement exponencial. Els nous mètodes d'avui porten al mercat aliments llestos per ésser menjats sense que perdin les seves propietats. Són nous productes que responen als hàbits d'una societat cada cop més exigent i atrafegada.

Paul Christou va venir a viure a Catalunya fa més de 10 anys. És cap del Laboratori de Biotecnologia Vegetal de la Universitat de Lleida i treballa en el projecte europeu Pharma Plant, que busca remeis contra la sida amb plantes transgèniques.

Paul Christou va venir a viure a Catalunya fa més de 10 anys. És cap del Laboratori de Biotecnologia Vegetal de la Universitat de Lleida i treballa en el projecte europeu Pharma Plant, que busca remeis contra la sida amb plantes transgèniques.

La directriu europea Energy Performance of Buildings estableix que al 2020 tots els edificis de nova construcció hauran de ser de consum pràcticament nul i l'energia que necessitin haurà de procedir de fonts renovables i ser produïda "in situ". Això significa que els edificis integraran sistemes de generació renovable i hauran de complir una sèrie de característiques arquitectòniques per ser el màxim d'eficients possible. De tots els sistemes renovables, les tecnologies solars són les que poden oferir una solució més bona a aquest repte de futur. Daniel Chemisana és professor de Física a l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida i director del Grup d'Investigació de Sistemes Dinàmics Aplicats a l'Energia Solar.

Avui en dia, la identitat és un concepte flexible que evoluciona i que fuig de models deterministes que tenen a veure amb idees més estàtiques, com el lloc de naixement o la família. Les identitats són canviants segons les experiències pròpies que viu cada persona en un context determinat. Els fenòmens socials, culturals, polítics i, sobretot, econòmics són els factors que constitueixen aquestes identitats múltiples dels individus. David Block és doctor en Lingüística Aplicada i professor de Recerca ICREA a la Universitat de Lleida.

  Noves incorporacions a la UdL

Coneix qui s'ha incorporat recentment a la UdL com a investigador i quina ha estat la seva trajectòria fins arribar a formar part de la nostra universitat. Potser les seves experiències et poden ajudar!!

  Produ-science

Accés al web PRODU-SCIENCE amb dades de producció dels investigadors de la UdL

Aquest web és una iniciativa del Dr.Anton Aluja i recull informació sobre diferents indicadors de productivitat dels investigadors de la UdL.