
La planta pilot del PCiTAL, dirigida des del departament de tecnologia dels aliments (DTECAL) de la Universitat de Lleida (UdL), és un espai habilitat, de poc més de 300 m2, per a realitzar assajos de processament d'aliments en l'àmbit de la fruita tallada i trossejada a punt per consumir (IV Gamma), i els plats preparats refrigerats (V Gamma). A més també s'assaja amb productes reestructurats (VI Gamma). Sent, en qualsevol cas, un intermedi entre la producció a escala de laboratori i la indústria convencional.

Els assajos que ofereix la planta pilot del PCiTAL poden estar destinats a proves, estudis, experiments que es realitzen des de la pròpia UdL, o bé per altres departaments de la UdL, o bé per a empreses privades que pretenguin obtenir un benefici comercial. Oferint, en ambdós casos, la possibilitat d'estudiar les necessitats per a desenvolupar processos complets d'elaboració d'aliments, i si cal, es realitzaran únicament alguna fase del procés.

Qualsevol proposta des d'empreses privades que vulguin fer ús de les instal·lacions serà sempre ben rebuda. En el cas que calgui optimitzar paràmetres del procés i / o operacions, les activitats es complementen amb tècniques provades científicament per verificar la idoneïtat de les condicions establertes.
Serveis
- Elaboració, fabricació o transformació de:
- Vegetals pelats i tallats llests per al seu consum (IV Gamma)
- Plats preparats refrigerats (V Gamma)
- Aliments reestructurats (VI Gamma)
- Realització d'assajos per etapes o diferents fases de processat
- Ús de sala blanca
- Ús de cuina central
- Emmagatzemat frigorífic de producte final
Equipaments
La planta pilot PCiTAL - UdL compta equips d'última generació i de personal altament qualificat. El que permet que els resultats dels processos alimentaris disponibles estiguin subjectes a estrictes normes de qualitat i confidencialitat.
Els equips oferts als diferents usuaris són:
- Balances electròniques
- Dosificador de hidrocoloides
- Talladora de fruites i hortalisses
- Rentadora d'aliments
- Centrifugadora d'aliments
- Blixer (Blender + mixer)
- Trituradora - batedora
- Separador d'espines i pells de sobretaula
- Liquadora
- Focs oberts d'inducció
- Equip doble: paella basculant (5 kW) i marmita amb removedor (12 kW)
- Equip cocedor d'alta pressió, amb capacitat de pasteuritzar i esterilitzar
- Forn de convecció i vapor
- Brasa marcadora d'1 mòdul (grill)
- Abatidor - congelador
- Màquina de buit de campana digital amb gas
- Termoformadora automàtica mecànica (buit, gas i motlle doble)
- Rentadora de vestits
- Cambra de refrigeració (5 ºC) producte final 1
- Cambra de refrigeració (5 ºC) producte final 2
Tarifes
Personal
Responsable científic del Servei
Personal del servei
Abel Ortiz Catalán
Correu electrònic: abel.ortiz@udl.cat
Mariona Segura Peralta
Correu electrònic: mariona.segura@udl.cat
Telèfons: +34 973 00 37 38; +34 973 00 37 41
On som?
- Nom
- Planta Pilot de Tecnologia d'Aliments
- Adreça
Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida
Edifici H3, Planta baixa
C.P.: 25003
Lleida