Automatitzen l'anàlisi de petits vasos sanguinis

Investigadors de la UdL i l'IRBLleida desenvolupen un programa informàtic pioner

Descarregar pdf
programa_informatic vascular
El programa informàtic millora l'actual sistema Foto: IRBLleida

La col·laboració entre dos grups de recerca de la Universitat de Lleida (UdL) i l'IRBLleida ha permès crear el primer programa automàtic per mesurar els vasa vasorum, petits vasos sanguinis que irriguen els de gran calibre, com ara les artèries. Aquesta eina obre les portes a implantar un sistema de diagnòstic molt precoç de la futura malaltia ateromatosa, és a dir, de presència de greix a les artèries, així com de futurs episodis cardiovasculars. Els resultats els han publicat a la revista internacional Ultrasound in Medicine & Biology.

El Grup de Biologia de sistemes i mètodes estadístics per a la recerca i el Grup de Computació Distribuïda de la UdL han treballat amb el Servei Científico-Tècnic UDETMA de l'IRBLleida per automatitzar l'anàlisi i quantificació dels petits vasos sanguinis, que s'incrementen quan l'artèria presenta una càrrega d'ateroma (placa de greix). Determinar-ne la densitat és el pas previ per valorar la inflamació i posterior formació de plaques.

Els investigadors han validat el nou mètode automàtic amb un grup de població de 186 lleidatans, homes i dones de 20 a 70 anys, 63 dels quals eren voluntaris sans. "L'estratègia automàtica multiparamètrica és una alternativa valuosa al mètode manual Arcidiacono, millorant tant la velocitat com la precisió del diagnòstic", conclouen.


Text: Comunicació IRBLleida / Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ:

Resum de l'article Automatic Methods for Carotid Contrast-Enhanced Ultrasound Imaging Quantification of Adventitial Vasa Vasorum