Capel reivindica els geògrafs en la presa de decisions polítiques sobre urbanisme

El nou doctor honoris causa diu que el professorat de Geografia de la UdL és un grup de prestigi

Descarregar pdf
honorisUdL2019HoracioCapel
El catedràtic emèrit, durant el seu discurs / Foto: UdL
El catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona (UB), Horacio Capel, investit avui doctor honoris causa per la Universitat de Lleida (UdL), ha reivindicat que els geògrafs especialitzats en urbanisme haurien de tenir un paper més rellevant en la presa de decisions polítiques sobre el desenvolupament de les ciutats com Lleida. "Feia temps que no em passejava per aquí. La inversió es veu bé, però falta sensibilitat política alhora de tenir els geógrafs en compte en les solucions urbanístiques. Seria molt convenient per a aquesta ciutat", ha assenyalat Capel.
 
En la seua lliçó magistral, ha fet un recorregut per la feina feta per "aquest grup tan solvent i reconegut internacionalment" d'investigadors i professorat dels estudis de Geografia de la Universitat de Lleida, i ha demanat un canvi en el sistema de publicacions científiques aprofitant la presència del rector de la UdL, Roberto Fernández, que actualment ocupa també la presidència de la Conferència de Rectors d'Universitats d'Espanya (CRUE).
 
Horacio Capel ha dedicat gran part de la seua intervenció a posar en valor els estudis de Geografia de la UdL i el seu professorat anomenant-ne components i les seues aportacions "a la ciutat, a la cultura, al medi rural, a l'organització de l'Estat i el territori, a la història de la cartografia i la geografia històrica, al control de l'espai, i a les comarques i les seues dinàmiques". També ha tingut un especial record per al desaparegut catedràtic i director del Departament de Geografia de la UdL, Joan Vilagrasa, pel seu paper destacat en el creixement i la consolidació de la universitat i de la mateixa ciutat de Lleida.

Així mateix, Capel, reconegut per les seues aportacions científiques en diferents obres en paper i digitals, ha explicat que en els darrers anys es valoren sobretot les publicacions en revistes d'impacte i "els llibres tenen poc valor o gens", i ha afirmat que "revistes vinculades a editorials privades cobren diners per publicar-hi" quan les mateixes revistes després han de ser pagades per les universitats amb recursos públics. "És urgent que això canviï", ha dit.

Per la seua part, el rector de la UdL ha reconegut en Horacio Capel la persona "que em va introduir en el món de l'epistemologia i la història de la ciència, que ja no he abandonat mai". Per a Roberto Fernández, Capel "és un dels millors intel·lectuals espanyols contemporanis" i n'ha destacat la capacitat de reivindicar la Geografia com a ciència social capaç d'explicar "les societats i els seus canvis, i també de proposar des d'aquest coneixement el progrés social".

El padrí de l'honoris, el catedràtic de Geografia Humana de la UdL, Pedro Fraile, ha destacat en la seua laudatio "la curiositat intel·lectual" d'Horacio Capel, i "el que probablement sigui el seu llegat més important", referint-se l'obra col·lectiva Geocrítica. Cuadernos críticos de Geografía Humana, una publicació de referència en el sector amb cent números publicats en paper del 1976 fins al 1994, i la creació del Portal Geocrítica el 1996, amb revistes com Biblio 3W, Aracne o Scripta Nova, que, hereva de seua versió en paper apareguda vint anys enrere, entrava a formar part el 2006 del Social Science Citation Index i posteriorment, del Journal Citation Index.

Horacio Capel és un dels màxims exponents d'aquests estudis a Espanya i Amèrica Llatina. Avui ja és doctor honoris causa per cinc universitats dels dos continents, i ha estat reconegut amb el Prix International de Géographie Vautrin Lud, considerat el premi Nobel de Geografia, concedit el 2008.
 

Text: Sui Generis Comunicació Creativa