'Gràcies patró' obre el cicle de Cinema i drets humans de la UdL

L'explotació dels temporers, la lesbofòbia o la censura als mitjans, altres temes dels documentals

Descarregar pdf
patro
Gràcies, patró, obre el 16 Cicle de cinema i drets humans
Un dels fenòmens cinematogràfics del 2016 a França, amb més de 500.000 espectadors, i un premi César al millor documental, Gràcies, patró, obre avui, 5 de novembre, el 16 Cicle de cinema i drets humans de la Universitat de Lleida. Dirigit per François Ruffin, conegut com el Robin Hood del segle XXI, el reportatge desvetlla les injustícies comeses per Bernard Arnault, l'home més ric de França i propietari de marques com Dior o Givenchy. Ernest Cañada, director de l'associació Alba Sud, serà l'encarregat de reflexionar al voltant de la pèrdua dels drets laborals a partir de la història que presenta el documental, la del matrimoni Klur acomiadat pel magnat francès.
 
Dijous 7 de novembre, Albert Roca i Josep Pifarré, professors de la UdL, parlaran de la vulneració de drets de les persones amb problemes mentals després de la projecció del documental Els oblidats dels oblidats (Carles Caparrós, 2011) que retrata la situació que pateixen aquests malalts en alguns països africans.
 
L'explotació de les treballadores i els treballadors migrants en l'agricultura, serà un altre dels temes del Cicle amb el passi, el dia 12, de Cosecha justa con gente sana (Ana Lucía Faerron Ángel i Mónica Quirós Villalobos, 2006) sobre la vulnerabilitat dels temporers que recullen el cafè a Costa Rica. Amb la col·laboració de la Plataforma fruita amb justícia social de Lleida, la sessió comptarà amb l'antropòloga Núria Morelló; mentre que a la projecció del curtmetratge Lesbofòbia: un documental i deu respostes (Inés Tarradellas, 2019), el proper 14 de novembre, hi asssitirà la seua directora, acompanyada de Montse Pineda del col·lectiu Creación Positiva.
 
El llargmetratge documental produït per Mediapro i Amnistia Internacional per commemorar el 40è aniversari a l'Estat espanyol d'aquesta ONG, Grietas (Xuban Intxausti, 2018), és un altre dels films del Cicle. Presenta cinc històries reals de vulneració de drets humans a les quals l'Estat hauria de fer front i no ho fa. Sonia Martínez, presidenta d'Advocacia per la Democràcia és la ponent convidada.
 
Finalment, Ombres de Llibertat (Jean-Philippe Tremblay, 2012) serà el documental que tancarà el cicle. Revela els interessos corporatius i empresarials que s'amaguen darrera els mitjans de comunicació nord-americans i que tenen greus conseqüències en el dret a la informació com ara censura i encobriments. La periodista, Laia Altarriba, que va ser membre fundadora i directora del diari Jornada, serà la ponent d'aquesta sessió.

El cicle de Cinema i Drets Humans, on hi col·laboren la Coordinadora d'ONGD i altres moviments solidaris de Lleida, Amnistia Internacional, CCOO i, enguany la CGT, l'Ateneu Popular de Ponent, Deixa'ns signar, Creación Positiva i la Plataforma fruita amb justícia social tindrà lloc fins al 21 de novembre, tots els dimarts i dijous, de 6 a 8 de la tarda a l'edifici del Rectorat.

A més dels passis i el posterior col·loqui, fins el 29 del mateix mes es podrà veure al Centre de Cultures del  campus 1 d'octubre, l'exposició: Humoràlia "Dones en Moviment", de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. La mostra presenta 50 obres d'humor gràfic d'artistes d'arreu del món al voltant de les discriminacions que pateixen les dones.