La Temporada musical commemora els 450 anys del naixement de Joan Carles Amat

Concert amb Rafael Bonavita en diàleg amb el professor de la UdL, Màrius Bernadó

Descarregar pdf
Rafael_Bonavitadins
Rafael Bonavita. FOTO: RB
El guitarrista uruguaià Rafael Bonavita i el musicòleg i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Màrius Bernadó, seran els protagonistes del proper concert de la XXX Temporada Musical de la UdL que tindrà lloc demà dimecres, a les sis de la tarda, a la Sala d'actes del Rectorat. Joan Carles Amat, un metge guitarrista a la Catalunya del Sis-cents, és el títol d'aquesta actuació, "una mena de tertúlia amb il·lustracions musicals i comentaris sobre Joan Carles Amat i la seua significació en la història de la guitarra, enguany que se celebren els 450 anys del seu naixement", explica Bernadó.  Aquest concert-conferència és una de les activitats incloses en el programa dels actes commemoratius de l'Any Joan Carles i Amat que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
Joan Carles i Amat (Monistrol de Montserrat 1572-1642), metge, escriptor i guitarrista, ha estat un de tants prohoms catalans que han restat en l’oblit malgrat una representativitat més que notable en camps tan diversos com ara la medicina, la música, l’escriptura i la política.  Les seues obres fonamentals són el Fructus Medicinae (primera edició 1623), els Quatre-cents aforismes catalans (primera edició 1636) i el tractat Guitarra Española de cinco órdenes (primera edició 1596), el primer mètode publicat per a aquest instrument i el més influent en la popularització de la guitarra, amb reedicions fins el segle XIX, afegeix Bernadó.
 
El programa del concert de guitarra barroca inclou composicions dels primers temps de la música escrita per a guitarra, tant de repertori culte com popular del segle XVII. Són peces de Santiago de Múrcia (1673-1739), Michele Bartolotti (mitjans s. XVII), Robert de Visée (1650-1725), Francesco Corbetta (1615-1681), Francisco Guerau (1649-1722) i Gaspar Sanz (1640-1710) influenciades pel tractat de Joan Carles Amat. 
 
Rafael Bonavita és un dels grans especialistes en instruments històrics de corda polsada. Format en països com Uruguai, Canadà o Suïssa, és un intèrpret rigorós amb la filologia històrica, però també un explorador de noves vies d'expressió dels instruments de corda més antics. Ha tingut una activitat intensa com a concertista i pedagog a Europa, Àsia i Amèrica, col·laborant de forma assídua amb Jordi Savall, René Jacobs, Marc Minkowski o Gabriel Garrido i amb el conjunt instrumental Anthonello al Japó.
 
Màrius Bernadó és professor d'Història de la música a la UdL des de 1995. Director del Laboratori de Musicologia i de l'Aula de Música de la UdL, la seua recerca se centra principalment en els repertoris litúrgics monòdics de l’Edat mitjana i el Renaixement i en la impremta musical hispana. És membre de la International Musicological Society Study Group Cantus Planus, del patronat de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga-Jordi Savall i del Comité Scientifique, Artistique et Culturel de l’Abbaye de Fontfroide, a més de director de les col·leccions DeMusica i Iberain Early Music Studies d'Edition Reichenberger (Kassel).