Comença el curs d'estiu als jaciments del Gebut i Vilars

Una trentena d'arqueòlegs i estudiants hi excavaran simultàniament

Descarregar pdf
gebutUdL2019
Inici de les excavacions avui al Gebut. FOTO: GIP-UdL
Els jaciments ibèrics del Gebut (700-200 abans de la nostra era), al terme municipal de Soses, i el de Vilars (775-300 ANE), al d'Arbeca, han estat escenari aquest matí de l'inici del Curs teòrico-pràctic d'arqueologia de la Universitat d'estiu de la Universitat de Lleida (UdL) que enguany té lloc simultàniament en els dos poblats fins al proper 19 de juliol.
 
Dos jaciments amb cronologies similars però característiques diferents que permetran als 20 estudiants matriculats contrastar els models de formació i desenvolupament dels ilergetes en ambdós àrees, a partir de les tasques més habituals de la recerca arqueològica (excavació estratigràfica, documentació, fitxes i planimetria, mostratge, classificació etc). 
 
Organitzat pel Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida, en col·laboració amb l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments d'Arbeca i Soses, el curs compta amb un equip de docents de 13 persones entre professorat de la UdL i membres i col·laboradors del GIP. Tots ells, més els inscrits (alumnat de la UdL, UAB, UB, UAM, UNED, UPNA, UA i US) intervindran al llarg dels 16 dies de durada del curs en els dos jaciments organitzats en dos equips.
 
La previsió, pel que fa a Vilars, és excavar les cases el barri oest de la fortalesa pertanyents al període ibèric antic i a la primera edat de ferro, "que són determinants per conèixer l'urbanisme i l’arquitectura domèstica durant les fases més antigues (Vilars 0, I i II)", explica Emili Junyent (GIP-UdL). Així com la zona fora muralla, situada al sud de la porta est de la fortalesa, per avançar en el coneixement de les defenses avançades durant Vilars I i II, afegeix. 
 
Quant a l'oppidum (poblat fortificat en alt) de Gebut, l'excavació es desenvolupa a l'àrea situada al nord de la muralla, de la primera edat del ferro, que correspon a l'ampliació que el poblat experimenta en un moment que encara cal precisar.
 
D'una banda, es continuaran els treballs de delimitació de la muralla i l'excavació de la torre T-1. De l'altra, es prosseguirà amb la intervenció en les estances que conformaven el complex industrial, dedicat possiblement a la producció i l'emmagatzematge de vi, aparegut en les campanyes anteriors. Tots aquests nivells se situen en l’ibèric ple (segles IV-III ANE). Aquests treballs arqueològics, "donen continuïtat a la posada en valor de l'oppidum ilerget del Baix Segre que du a terme l'Ajuntament de Soses i que compta ja amb nous accessos, senyalització, panells informatius, espai d’aparcament i del qual s’han efectuat els primers treballs de restauració", expliquen Natàlia Alonso i Joan López (UdL).
 
Excavacions a Vilars / Foto - GIP UdL
 
Excavacions a Vilars / Foto - GIP UdL