El jovent i les dones, protagonistes del 19è Cicle de cinema i drets humans

El racisme, l'activisme polític i la violència psicològica masclista, les temàtiques que s'hi aborden

Descarregar pdf
Cartell DESCENDENTS_Alta (1)
Cartell de 'Descendents' (SICOM/Entrepobles)
Com afronten el racisme i les discriminacions un grup de nois i noies que han nascut o crescut a Catalunya, fills i filles de persones migrades africanes, asiàtiques, llatinoamericanes, és el fil conductor de Descendents (Carlos Collazos i Judit Aranda, 2020). Aquest documental d'Entrepobles i SICOM, premi d'Interculturalitat del 13è Festival Internacional de Cine Invisible de Bilbao, serà l'encarregat d'obrir el 19è Cicle de cinema i drets humans de la Universitat de Lleida (UdL) que aquesta edició se centra en el jovent i les dones. 
 
El Cicle presenta enguany tres documentals, els dies 8, 15 i 22 de novembre, que aniran seguits d'un col·loqui amb persones expertes en la temàtica abordada a partir de les projeccions: el racisme, l'activisme polític i la violència psicològica masclista. Així, Yousra Touri El Mansouri (educadora social) i Mary Grace Hernandez Ilagan (mestra d'Educació Primària i una de les fundadores de Catàrsia, associació de joves asiàticdescendents antiracista, anticolonial, feminista i anticapitalista i que apareix en el documental), seran les ponents a la sessió de Descendents.
 
A la segona, dedicada a l'activisme polític juvenil, es projectarà Political Youth (Valerio Nicolosi, en col·laboració amb European Alternatives, 2020). Estructurat en cinc capítols (riders, migrants, eleccions, clima, esports), el documental s'apropa a joves que no han volgut acceptar l'statu quo i que lluiten per alternatives polítiques més participatives  i més justes. Al debat posterior, hi seran Max Carbonell Ballestero i Llibert Rexach Roure, militants en moviments socials.

El Cicle es clourà amb La violencia invisible (María Gisèle Royo Barrera, 2021) i la ponència d'Aina Troncoso Reverter, psicòloga especialitzada en violències masclistes. Aquest documental, produït per l'associació Páginas Violeta, mostra els diferents tipus de violència psicològica que s'exerceixen contra les dones i els efectes conductuals i emocionals en les seues filles i fills. Presenta els testimonis de sis especialistes en Psicologia, Sociologia i Dret i de sis dones supervivents de violència psicològica masclista, entre elles la directora del documental. 
 
A més de les projeccions, del 8 al 30 de novembre, es podrà veure al vestíbul de la planta -1 de l'edifici Polivalent l'exposició d'Entrepobles i SICOM Llibertat significa Moviment, que en diferents panells amb textos, fotografies i gràfics reprodueix les etapes que viuen i pateixen les persones migrants i refugiades des d'un enfocament feminista. La mostra convida a fer una reflexió crítica sobre la reiterada vulneració del dret a migrar que es produeix a l'actualitat.
 
Al 19è Cicle de cinema i drets humans de la UdL, hi col·laboren la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida, CCOO Terres de Lleida, Amnistia Internacional. Totes les sessions tindran lloc a la Sala de videoconferències del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (Cappont) de la UdL, a partir de les sis de la tarda.