Descarregar pdf

::::  FILMOTECA CINE-ULL OCTUBRE-DESEMBRE.08 ::::

FREE CINEMA
Ser cineasta sota el nazisme i després: centenari de Helmut Käutner
Tribut a Nicholas Ray: Johnny Guitar


::::: FREE CINEMA :::::


La modernitat fílmica es va manifestar, des de les acaballes dels cinquanta, en els moviments que coneixem amb el nom de “nous cinemes”. Tots aquests pretenien regenerar l’expressió i les temàtiques d’un cinema que consideraven caduc. Els més influents foren el francès (amb la mítica Nouvelle vague), i l’anglès, que s’aglutinà sota una etiqueta manllevada del títol d’un cicle on es projectaren alguns dels seus curts fundacionals: Free Cinema. Una brillant generació d’escriptors, dramaturgs, actors i crítics de cinema que escrivien a Sequence i Sigth & Sound i que compartien joventut i vehemència crítica (se’ls va conèixer com els angry young men: els joves enfurismats) compartiren també l’experiència de l’escriptura, la producció i la direcció fílmica contra els cànons d’un cinema burgès i allunyat de la realitat. Hereus de l’escola documentalista anglesa, el seu gran compromís polític els menà cap a les temàtiques socials i el retrat de la classe obrera i dels joves inconformistes en confl icte amb el món dels adults. Tony Richardson, Karel Reisz, Lindsay Anderson i Jack Clayton foren els autors destacats; i es pot considerar a John Schlesinger i Richard Lester com a membres perifèrics del grup. I és que la influència coetània i posterior del Free Cinema ha estat enorme i es pot rastrejar en creadors actuals com Ken Loach o Stephen Frears.
 
Filmoteca de la UdL
DILLUNS 6 d'OCTUBRE, 22.00h

UN LUGAR EN LA CUMBRE / ROOM ON THE TOP
Jack Clayton, Regne Unit, 1958, 35 mm, 115 min, B/N, VOSE

Un jove ambiciós accepta una feina de comptable en un petit poble del nord d’Anglaterra on mirarà d’aprofitar-se dels seus habitants i viurà diverses experiències sentimentals.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 13 d'OCTUBRE, 22.00h

EL ANIMADOR / THE ENTRETAINER
Tony Richardson, Regne Unit, 1960, 35 mm, 97 min, B/N, VOSE

Un showman intenta conquerir un públic poc col·laborador durant una actuació en un hotel de la costa mentre la seva vida personal i professional s’ensorra.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 20 d'OCTUBRE, 22.00h

SÁBADO NOCHE, DOMINGO MAÑANA / SATURDAY NIGHT, AND SUNDAY MORNING
Karel Reisz, Regne Unit, 1960, 35 mm, 89 min, B/N, VOSE

Un treballador d’una fàbrica tracta de fugir de la seva rutina diària tot bevent i divertint-se durant els caps de setmana.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 27 d'OCTUBRE, 22.00h

LA SOLEDAD DEL CORREDOR DE FONDO / THE LONELINESS OF THE LONG DISTANCE RUNNER
Tony Richardson, Regne Unit, 1962, 35mm, 104 min, B/N,VOSE

Un jove pertanyent al proletariat més desafavorit sobreviu en els suburbis londinencs gràcies a petits furts sense violència que el porten al reformatori.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 3 de NOVEMBRE, 22.00h

EL INGENUO SALVAJE / THIS SPORTING LIFE
Lindsay Anderson, Regne Unit, 1963, 35 mm, 129 min, B/N, VOSE

Un jugador de rugby d’un poble miner del nord d’Anglaterra, de caràcter violent i arrogant, gaudeix de la gloria fins que comença una relació sentimental amb la seva casera.



:::::: Ser cineasta sota el nazisme i després: centenari de Helmut Käutner ::::::


Homenatgem, en el seu centenari, un cineasta oblidat, captiu del seu propi temps, atrapat entre la generació de cineastes alemanys del silent, de la que fou digne hereu, i la posterior del Nou cinema alemany, de la que fou precursor en alguns aspectes temàtics. Helmut Käutner representa la generació perduda que va produir gran part de la seva obra sota el règim nazi, tot i que va ser dels pocs que aconseguiren no supeditar els temes a la ideologia oficial amb films molt personals, malgrat les topades amb la censura. Aquesta coherència ètica afl orà un cop acabada la guerra, quan no va defugir la revisió de l’ignominiós passat immediat o la reflexió sobre la llarga postguerra. Més enllà del referent contextual que transpira el seu cinema, la delicada perspectiva humanista del seu sòlid classicisme fa que esdevingui intemporal i vigent.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 10 de NOVEMBRE, 22.00h

ROMANZA EN TONO MENOR / ROMANZE IN MOLL
Helmut Käutner, Alemanya, 1943, 16 mm, 100 min, B/N, VOSE

Una dona casada manté una relació amb un músic a qui ha servit d’inspiració, però un altre home la sotmetrà a un xantatge emocional.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 17 de NOVEMBRE, 22.00h

BAJO LOS PUENTES / UNTER DEN BRÜCKEN
Helmut Käutner, Alemanya, 1944, 16 mm, 102 min, B/N, VOSE

Dos navegants d’un vaixell fluvial persuadeixen una jove per tal de fer un viatge amb ells fins a Berlín. Al final del trajecte els dos s’han enamorat de la noia.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 24 de NOVEMBRE, 22.00h

EL ÚLTIMO PUENTE / DIE LETZE BRÜCKE
Helmut Käutner, Alemanya, 1954, DVD, 89 min, B/N, VOSE

Una doctora, que treballa en un hospital militar als Balcans durant la segona guerra mundial, és segrestada per uns partisans enemics als qui ajuda.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 1 de DESEMBRE, 22.00h

CIELO SIN ESTRELLAS / HIMMEL OHNE STERNE
Helmut Käutner, Alemanya, 1955, DVD, 109 min, B/N, VOSE

Una jove de la zona oriental d’Alemanya i un vigilant de la frontera occidental es troben cada nit en una estació abandonada en terra de ningú.



:::::: Tribut a Nicholas Ray: Johnny Guitar ::::::


Avatars imponderables impediren que el proppassat mes de març projectéssim, com havíem anunciat, l’òpera magna de Nicholas Ray: Johnny Guitar (1954). Malgrat haver estat substituïda per un altre notable western, tot i que menor, com ara The True Story of Jesse James (1957), considerem inexcusable recuperar aquell títol fora de cicle per la seva modernitat temàtica i formal; trencador de codis, on el film de l’oest es transforma en melodrama, el pes de l’acció recau en els personatges femenins o el color adquireix una potent càrrega psicològica. Un tribut pendent i ineludible.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 15 de DESEMBRE, 22.00h

JOHNNY GUITAR
Nicholas Ray, Estats Units, 1954, 35 mm, 110 min, C, VOSE

Vienna, propietària d’un local de joc, és el centre d’una espiral de violència, passió, gelosia i venjança al final de la qual es retrobarà amb el veritable amor de la seva vida.


::::: MÉS INFORMACIÓ :::::


VO. Versió original. VC. Versió catalana. VE. Versió castellana. VOSC. Versió original amb subtítols en català. VOSE. Versió original amb subtítols en castellà. VOS. Versió original amb subtítols en un altre idioma. VOTS. Versió original amb traducció simultània. SD. Sense diàleg. B/N. Blanc i negre. C. Color.

Filmoteca/Cine-ull es reserva el dret de modificar aquest programa per raons de força major.

Venda d'entrades les 24 hores a les oficines amb ServiCaixa i una hora abans de cada projecció al mateix Centre Social i Cultural. Preus: 3 euros per sessió. Carnet jove o d' estudiant de la UdL, aturats i jubilats: 2 euros per sessió.


Totes les sessions tindran lloc a les 22.00 hores al Centre Social i Cultural Lleida de l'Obra Social "la Caixa" (Blondel 3, Tel. 973 27 07 88).

Organitzadors de la Filmoteca Cine-Ull de la UdL

print enrera pujar

   Darrera modificació: