Podríem viure, sense química?

 Descarregar pdf
 
Podriem viure, sense química?
El debat de Lleida Activa | Lleida Televisió | 29/03/2014

La química té una historia d’amor i odi amb la nostra societat, sobretot després que durant el segle passat el desenvolupament industrial i tècnic aixequès l’alarma ecologista en molts punts del planeta. Però malgrat aquests casos d’afectacions humanes i especialment de contaminació, en general la química ha fet contribucions molt importants als reptes de la societat actual, com en els camps de l’energia, la sostenibilitat, la salut.... Hem de pensar que gràcies als fertilitzants mengem, gràcies al plàstic vivim més còmodament, gràcies als fàrmacs estem menys malalts,... i si parlem d’aliments és faltar a la veritat quan s’afirma que estan lliures de substàncies químiques, perquè tot en té, de substàncies químiques. Químic no és sinònim de sintètic, o de perjudicial, encara que aquesta impressió sigui la predominant. En aquest cas podem aplicar la sentència que totes les masses fan mal. Afortunadament, tenim els mitjans i la tecnologia per a desenvolupar una indústria alimentària menys contaminant, amb menys química.

De caminar cap a aquest ideal se n’ocupen un grup de científics de l’Escola d’Agrònoms de Lleida, concretament els que treballen en el grup de recerca sobre ‘Fisicoquímica ambiental’. Avui parlarem amb ells, i ens descobriran aspectes que ens faran més amable la química. Parlarem amb el cap d’aquest grup, el catedràtic de Química Física i vicerector de recerca de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, amb Josep Galceran, catedràtic de Química Física de la UdL, i Carlos Rey-Castro, professor de Química Física de la UdL.
   Darrera modificació: