Calaix de sastre

 Descarregar pdf

Vocabulària, guardonat amb els Premis Blogs Catalunya 2013

Vocabulària, blog de difusió terminològica universitària dels Serveis Lingüístics de la UB, guardonat amb els Premis Blogs Catalalunya 2013.

El Vocabulària  ha rebut el Premi al millor Blog que atorga STIC.CAT, edició 2013, en la categoria Universitats, recerca i ciència Corporatiu.

L’associació STIC.CAT té per objectiu promoure la interactivitat i innovació en el context de la cultura i la llengua catalanes amb la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació com a eix vertebrador.
 

Vocabulària és un portal per a la consulta i resolució de dubtes lèxics i terminològics. Consta d’una part estàtica, que és la interfície de consulta, i una part dinàmica, que és el blog de terminologia. La interfície de consulta del Vocabulària permet accedir fàcilment als diccionaris, vocabularis i bases de dades en línia més rellevants per resoldre dubtes lingüístics d’una manera fàcil i ràpida. El blog de terminologia conté apunts sobre termes en què s’ha detectat alguna vacil·lació en l’ús.

La interfície de consulta conté els  següents elements:

  1. Quadre de cerca del Cercador terminològic UB, que permet fer una cerca conjunta als vocabularis i diccionaris de la UB elaborats amb la col·laboració dels Serveis Lingüístics i que ja estan disponibles en línia.
  2. Quadre de cerca de l’Optimot, que és un servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística que permet consultar de manera integrada diferents fonts, entre les quals cal destacar el DIEC, els diccionaris terminològics del TERMCAT i el Diccionari català-castellà d’Enciclopèdia Catalana. [+ info].
  3. Enllaç al formulari del Sens Dubte, servei de consultes en línia dels Serveis Lingüístics de la UB.

 


La Xarxa Vives d'Universitats organitza el primer curs de llenguatge especialitzat en català en format MOOC 

 XarxaMOOC. Introducció al llenguatge d’especialitat en les universitats de llengua catalana. Eines digitals per als futurs estudiants de la Xarxa Vives d’Universitats.
 

L’objectiu del curs és que els inscrits tinguen un primer contacte amb el llenguatge d’especialitat i la terminologia en català dels estudis que seguiran (segueixen o seguirien) i, a més, que obtinguen una visió general dels elements culturals més representatius del territori que comprenen les universitats de la Xarxa Vives.

XarxaMOOC també tractarà contingut tecnològic; no de bades, l’única condició per a inscriure-s’hi serà disposar d’un compte de Google, atès que el contingut es vehicularà mitjançant Youtube, Google Drive i Google+. A més, com a eines complementàries, s’hi treballaran els recursos lingüístics (diccionaris, traductors i correctors) i l’ús de blogs o eines com ara Google Maps, Facebook, Twitter, etc.

XarxaMOOC estarà adreçat fonamentalment als futurs estudiants de les universitats de la Xarxa Vives. Per tant, és recomanable per a l’alumnat procedent de l’ensenyament mitjà propi, però també a l’alumnat dels lectorats estrangers i dels cursos de català de les universitats de fora del domini lingüístic que fan docència de català. Per extensió, i tenint en compte que serà un curs obert, s’hi podrà inscriure qualsevol persona que vulga conèixer la cultura de l’àmbit lingüístic català.

Per a més informació:
http://blooc.xarxamooc.cat/

 

 


   Darrera modificació: