Descarregar pdf

::::  ACTES COMMEMORATIUS DEL CENTENARI DE LA RIUADA DEL SEGRE (1907/2007)  ::::


Centenari de la riuada del Segre. UdLL’any 2007 es compleix el centenari de la riuada de 1907 que afectà les conques del riu Segre i Ebre, essent una de les més importants de les què se’n té constància a la ciutat de Lleida. A més a més, també es compleix el 70è aniversari de la riuada de 1937 i el 25è de les inundacions de 1982.

La riuada de 1907 suposà un impacte molt important a l’entorn fluvial de la ciutat de Lleida. La riuada comportà uns canvis urbanístics notables com ara l’ampliació de la banqueta cap al riu i la construcció d’un mur de defensa pels barris de Ferran i Noguerola. La riuada tornà a destruir el pont medieval i això comportà la seva substitució definitiva per un pont ferro de nova tecnologia, inaugurat el 1911. El cabal de la riuada de 1907 fou gairebé el doble de la segona crescuda més important del segle XX (1937) i els danys es calcularan per primer cop en xifres milionàries.

Fou la primera riuada documentada gràficament de la història de Lleida, la qual cosa li dóna una riquesa documental excepcional que ha permès estudiar amb profunditat la seva magnitud i els seus efectes. El fotògraf lleidatà Herrera Ges en farà un reportatge complet, així com Frederic Ballell, un dels pioners del fotoperiodisme a Catalunya, que visita i fotografia el riu i la ciutat després de la riuada. Lleida es refà de la riuada amb un pont nou, la millora de la banqueta i dels Camps Elisis, i tot plegat comporta una il·lusió nova pel futur de la ciutat.

Centenari riuada Lleida 1907
El marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana que ostenta enguany Lleida, és una oportunitat immillorable per a commemorar aquests fets, resultat d’uns fenòmens hidrològics extrems de gran interès científic i social, amb la voluntat d’atansar-los a tots els ciutadans. Els actes de commemoració se celebraran a Lleida durant la tardor de 2007 i estan organitzats per la Universitat de Lleida i la Fundació de la UdL, en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Acció Cultural de l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Els patrocinen la Confederación Hidrográfica del Ebro, l’Agència Catalana de l’Aigua, ENDESA Generación SA, la Fundació Sorigué, l’Agència d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, la Subdelegació del Govern a Lleida, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Consell Comarcal del Segrià.

Exposició fotogràfica: 1907: La riuada del Segre a Lleida. Del relat històric a la interpretació actual


Del 4 d'octubre al 4 de novembre
Sala d'Exposicions de Sant Joan

L'exposició, comissariada per Ruben Remacha i J. Carles Balasch de la UdL i organitzada conjuntament entre l’IMAC-Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida, s'inaugura el dia 4 d'octubre a la Sala de Sant Joan i restarà oberta al públic fins el 4 de novembre. S'acompanya d’un volum especial editat a "La Banqueta" que porta per títol 1907: La riuada del Segre a Lleida. Relat històric i interpretació actual, del qual en són autors J. Carles Balasch, Ruben Remacha, Xavier Eritja (Ateneu Popular de Ponent) i Alberto Sánchez (Universitat de Lleida).

La presentació del llibre està prevista pel dia 22 d'octubre a la mateixa Sala de Sant Joan. L'exposició, resultat d'un treball de recerca, presenta imatges inèdites de fotògrafs locals i catalans -com ara l’obra íntegra de la riuada de Herrera i Ges- on es poden veure instantànies relacionades amb els salvaments, la recuperació de Lleida, els governants de l'època, etc. Tot plegat es completa amb una reconstrucció científica dels elements físics de la riuada.


Cicle de Conferències: Les riuades. del desastre natural a la regeneració ambiental


9, 10, 16, 17, 23, 24, 30 i 31 d'octubre de 2007

19.30 hores AULA MAGNA DE L'IEI

El cicle està organitzat conjuntament per l'Institut d’Estudis Ilerdencs i la Universitat de Lleida.

Especialistes de renom nacional i internacional, com per exemple el professor Alan Werritty, Director del UNESCO Centre for Water Law, Policy and Science ubicat a la Universitat de Dundee, Escòcia, recullen i exposen els principals aspectes històrics, físics, econòmics, socials i de gestió
al voltant del fenomen de les riuades.

Les ponències del cicle s’han recollit en el volum nº23 de la col·lecció "Quaderns de l'Institut" publicat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs que ha estat editat a cura de Ramon J. Batalla i J. Carles Balasch.

riuades
 

PROGRAMA

Dimarts, 9 d'octubre de 2007
El Fenómeno de las inundaciones a escala planetaria. Un riesgo (In)evitable
A càrrec del Sr. Ángel Carbayo, ONG Geólogos del Mundo

Dimecres, 10 d'octubre de 2007
El seguimiento de las avenidas en la Confederación Hidrográfica del Ebro durante los últimos sesenta años
A càrrec del Sr. César Ferrer, Área de Hidrología y Cauces, Confederación Hidrográfica del Ebro

Dimarts, 16 d'octubre de 2007
Perspectiva histórica e hidrológica de las riadas del Segre y el Ebro a lo largo del siglo XX
A càrrec del Sr. Manuel Novoa, Demarcación de Costas en Cataluña, Ministerio de Medio Ambiente

Dimecres, 17 d'octubre de 2007
Les riuades a la conca mediterrània. Un fenomen recurrent
A càrrec de la Dra. Maria del Carme Llasat, GAMA, Departament d'Astronomia i Meteorologia, Universitat de Barcelona

Dimarts, 23 d'octubre de 2007
Living with floods: societal responses to changing flood risk in the 21st Century
A càrrec del Dr. Alan Werritty, School of Social Sciences - Geography and UNESCO Centre for Water Law, Policy and Science, University of Dundee

Dimecres, 24 d'octubre de 2007
L'acció de les riuades sobre el territori. Reptes actuals de la recerca fluvial
A càrrec del Dr. Damià Vericat, Centre for Catchment and Coastal Research, The University of Wales, Aberystwyth

Dimarts, 30 d'octubre de 2007
Costes y beneficios de la restauración fluvial en el marco de la directiva del agua
A càrrec del Dr. Carlos M. Gómez, Departamento de Fundamentos de Economía e Historia Económica, Universidad de Alcalá

Dimecres, 31 d'octubre de 2007
Els rius i els usos de l'aigua: paradoxes d'una societat benestant
A càrrec del Dr. Antoni Palau, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl, Universitat de Lleida


Edició del llibre "Les aigües a la conca del Segre"


Es tracta d'una obra de divulgació científica sobre els diferents components de les aigües de las comarques de Lleida. La seva publicació està prevista pel mes de juny de 2008 i ha estat coordinada per Ramon J. Batalla i J. Carles Balasch, i compta amb un equip editorial format per Manel Pascual, Josep M. Masich i Rubén Remacha.

Amb l’edició d’aquesta obra es pretén, no només deixar testimoni dels fets de 1907, sinó també divulgar, amb rigor científic, els principals temes relacionats amb les Ciències de l’aigua a les terres de Lleida. El llibre abordarà aspectes socials, físics, econòmics, històrics, d’e nginyeria i de gestió al voltant de les aigües i els ecosistemes aquàtics del riu Segre i la seva conca.

El llibre s’estructura en 15 capítols elaborats per especialistes en cadascuna de les matèries indicades. El llibre s’editarà en català i cada capítol portarà resums en castellà i en anglès. El glossari bàsic de termes: riu, riuada, hidrologia, conca, regadius, recursos hídrics, infrastructures hidràuliques, sediments, clima

RESTITUCIÓ O COL·LOCACIÓ DE LES PLAQUES COMMEMORATIVES DE LES RIUADES DE 1907 I 1982


A banda de les cròniques escrites i del record que de generació en generació ha perpetuat la memòria d’aquesta riuada, a la ciutat de Lleida existeix una placa on es deixa constància del nivell que assoliren les aigües el 22 d’octubre de l’any 1907.

La restauració d’aquesta placa, impulsada des de la Comissió Organitzadora dels Actes Commemoratius de la riuada de 1907, l’ha portada a terme l’Ajuntament de Lleida en el marc de la remodelació dels Camp Elisis.

En el mateix sentit, la Subdelegació del Govern de l’Estat a Lleida col·locarà també una placa commemorativa a la façana de l’edifici que marcarà el nivell màxim de l’aigua assolit durant de la riuada de l’any 1982.

MÉS INFORMACIÓ


WEB Actes Commemoratius del Centenari de la Riuada del Segre (1907-2007)
DOSSIER Actes Commemoratius del Centenari de la Riuada del Segre (1907-2007)
DOSSIER Cicle de conferències Les riuades. del desastre natural a la regeneració ambiental

Servei de Difusió Interior de l'IEI
Plaça Catedral, s/n - 25002 Lleida
Telèfon 973 271 500
Fax 973 274 538
email difuint@diputaciolleida.cat


ORGANITZA

Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida
Fundació Universitat de Lleida de la UdL


PATROCINA

Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya
Endesa Generación S.A.
Fundació Sorigué


COL·LABORA

Agència Catalana de l’Aigua
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Confederación Hidrográfica del Ebro
Consell Comarcal del Segrià
IMAC-Ajuntament de Lleida
Subdelegació del Govern a Lleida


COMISSIÓ ORGANITZADORA


J. Carles Balasch (Universitat de Lleida)
Ramon J. Batalla (Universitat de Lleida)
Josep M. Masich (Universitat de Lleida)
Manel Pascual (Agència Catalana de l’Aigua) i
Rubén Remacha (Subdelegació del Govern a Lleida, Universitat de Lleida)


NOTÍCIES RELACIONADES

noticia 8 de novembre de 2006
La UdL commemora el centenari de la riuada de 1907

 

   Darrera modificació: