Descarregar pdf

 


   Exposició
  FER PAÍS, CONÈIXER MÓN
    La Cartoteca del Centre Excusionista de Catalunya

Del 28 d'abril al 15 de maig de 2009  
Sala d'Exposicions del Centre de Cultures  
i Cooperació Transfronterera   
del Campus de Cappont   
Exposició Fer País Conèixer Món a la UdL
 
L’exposició dóna a conèixer els orígens, la formació, les col·leccions principals i algunes de les obres més interessants de la Cartoteca
Les muntanyes van ser històricament ignorades o temudes. Molts mapes de l'època moderna no les representaven i era rar que fossin individualitzades. Una situació que es va mantenir fins el segle XVIII, amb comptades excepcions. Aquest és el punt de partida de l'exposició "Fer país, conèixer món" que el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) porta fins a la UdL. La col·lecció cartogràfica del CEC és força diversa, ja que s'ha format bàsicament a partir d'aportacions de diferents persones i per intercanvis amb altres entitats que abasta des del segle XVII fins al segle XX. La mostra recull una selecció de mapes i documents històrics, procedents d'aquest fons.
 
El recorregut per l'exposició està conduït per uns plafons els continguts dels quals permeten entendre diferents aspectes vinculats a la cartografia com "Les muntanyes a la tradició oral", "El descobriment dels cims", "L'excursionisme a Catalunya", " La divisió comarcal a Catalunya" o "L'excursionisme científic", entre d'altres temes.
 

L'exposició mostra l'interès excursionista per la cartografia i el territori. S'hi podran veure els mapes més rellevants de la Cartoteca del CEC, que aplega uns 7000 documents cartogràfics del segle XVI al segle XX, i especialment aquells que utilitzaven els primers excursionistes

Fer país, conèixer món. La cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya, aporta coneixements sobre l’origen de la Cartoteca, la seva funció espontània i la funció social que tingué en el si d’una entitat dirigida per un grup humà que ha actuat en un context sociològic, històric i associatiu molt particular, el moviment excursionista català del segle XIX i dels socis de la seva entitat fundadora, el Centre Excursionista de Catalunya (1876).
 
L’exposició mostra com l’activitat científica d’aquests excursionistes donarà pas a una nova manera d’aproximar-se a la naturalesa molt relacionada amb les idees del romanticisme, sovint caracteritzada per una visió “idealitzada” del paisatge. Aquesta mateixa formació i vitalitat de tipus romàntic, explica també l’extensió territorial dels mapes, la seva varietat temàtica, amb mapes no només tècnics sinó també socials, artístics i folklòrics, i finalment explica també, el valor patrimonial d’algunes obres d’acord amb la important labor de recopilació cultural que efectuaren els excursionistes científics catalans del segle XIX.
 

 

print enrera pujar

   Darrera modificació: