Reinicialitza't contra el càncer!

Descripció de la campanya:

El mes de febrer, la Xarxa Espanyola d'Universitats Promotores de Salut (REUPS) i la Universitat de la Llacuna ens parlen de la importància dels hàbits saludables per a la prevenció del càncer, coincidint amb el 4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer.

L'activitat fisicoesportiva suficient i adequada, ajunto una bona nutrició i un descans (somni) reparador constitueixen hàbits de vida saludables eficaces per a prevenir i frenar el càncer.

L'activitat física és fonamental per a prevenir i alleujar el càncer. I és que l'esforç físic afavoreix la desintoxicació i un somni de qualitat, permetent que es facin les tasques de reparació de l'ADN. Això redueix les possibles mutacions de l'ADN i, en conseqüència, el risc d'aparició de cèl·lules canceroses.

Així mateix, els efectes antiinflamatoris de l'esport mitiguen la invasió i la propagació del càncer, reduint amb això el risc de metàstasi. Aquesta apareix perquè, com les cèl·lules cancerígenes requereixen de molta glucosa per a comptar amb l'energia necessària per a continuar creixent, desenvolupen la capacitat de prendre la glucosa d'altres cèl·lules.

Precisament per això la falta de glucosa en sang les afebleix, podent fins i tot portar-les a l'apoptosi (suïcidi cel·lular). Així ho va demostrar l'equip de Serge Manié del Centre de Recerca Oncològica de Lió, dependent de les entitats franceses INSERM (Institut Nacional de Recerca en Salut i Medicina) i CNRS (Centre Nacional per a la Recerca Científica).

La sinergia entre l'activitat física, la nutrició saludable i el somni reparador són els pilars bàsics per a millorar la nostra salut i resistència al càncer i qualsevol altra malaltia.

Per tant, és essencial que els tumors no disposin de sucres ràpids ni s'abusi d'aliments ultraprocessats i que s'optimitzi el funcionament dels mitocondris. I totes dues coses s'aconsegueixen mitjançant la pràctica d'activitat física, a més d'amb una alimentació saludable i un somni reparador. Igual que és necessari fer exercici i, posterior, descans perquè els nutrients consumits puguin distribuir-se adequadament per l'organisme, seguir una alimentació adequada i un somni reparador és el que aconseguirà que millori el seu rendiment i resistència, així com que augmenti la seva força i massa muscular.

Finalment, a principis del segle XXI Otto Warburg, premi Nobel de Medicina, va assenyalar que la anaerobiosis (falta d'oxigen) fa que proliferin més les cèl·lules cancerígenes. Des de llavors, nombrosos estudis han confirmat aquesta hipòtesi. Per exemple, se sap que aquells mecanismes que contribueixen al correcte funcionament dels mitocondris limiten la proliferació de les cèl·lules cancerígenes.

L'activitat física contribueix al fet que les pèrdues de massa muscular es vegin reduïdes. I això interessa sobretot a mesura que s'envelleix, ja que entre els 30 i els 80 anys es perd, de mitjana, un terç de la massa muscular.

El múscul és necessari per a la funció motora, a més de per a evitar les caigudes i les fractures. Conté glutamina, un aminoàcid que suposa el principal carburant dels glòbuls blancs. D'aquesta manera, com més múscul es perdi, més disminuiran les defenses immunitàries i hi haurà més risc d'infecció o de desenvolupar patologies greus. De fet, la pèrdua de massa muscular és un factor de risc de càncer, així com de mortalitat a causa d'una infecció.

Així mateix, el fet de no moure's prou al llarg del dia i de no activar els músculs és el principal factor de destrucció òssia.

En resum, tant si és per a prevenir com en cas de càncer declarat, és fonamental optimitzar la fortalesa del nostre sistema immunològic per mitjà de l'activitat física, el descans adequat i una ingesta saludable. I és que gràcies a aquesta sinergia es multiplica el nombre de mitocondris, disminueixen les pèrdues de massa muscular i destrucció òssia, augmenten les aportacions d'oxigen, afavorint la desintoxicació, els processos antiinflamatoris i s'incrementa la capacitat de cremar glucosa a costa del tumor.

Reinicialitza't contra el càncer!

Reinicialitzar és la forma en la qual se sol cridar a l'acció de Reset, que traduït de l'anglès significa Re-inicio, o bé, la Re-posició: tornar a o cap a un estat inicial, una volta al principi o bé un nou començament, que en el cas de la informàtica, està lligat molt de prop a la transmissió d'impulsos elèctrics i és clar, també a la connexió amb una Font d'Alimentació, per a poder obtenir la necessària Energia Elèctrica per al bon funcionament.

Per això, REINICIALITZA'T en els teus hàbits nutritius, en una pràctica adequada de l'activitat física i esportiva i en un descans reparador per a lluitar contra el càncer.

Fonts bibliogràfiques:

• Antero-Jacquemin J et al.: “The heart of the matter: years-saved from cardiovascular and cancer deaths in an elit athlete cohort with over a century of followup”. Eur J Epidemiol. 2018, 33 (6): 531-543.

• Els Dossiers de Salut, Nutrició i Benestar • EXERCICI I ALIMENTACIÓ • Gener 2020: www.saludnutricionbienestar.com

• Anthony Fardet: “Halte aux aliments ultra transformés [Alt als aliments ultraprocesados]. Mangeons vrai [Mengem de veritat]”. Edicions Thierry Souccar. 2017.