
El Servei de liofilització està obert a totes aquelles universitats, centres de recerca i empreses que requereixin d'aquesta tecnologia.

La liofilització es va desenvolupar, com a procés industrial, a mitjans del segle XX, però el seu origen ve de lluny.

Es tracta d'una tècnica ancestral ja utilitzada pels inques per conservar i emmagatzemar els aliments durant llargues temporades i, fins i tot, anys. Aquests feien servir els altiplans, les nits glacials i el sol del matí per transformar la papa en "chuño" i la carn de llama en "charqui". És a dir que exposaven els aliments a cicles de congelació i d'assecatge al sol per a deshidratar-los i poder-los guardar durant molt de temps. Sens dubte, els primers elements liofilitzats de la història porten la marca de les comunitats indígenes.
Serveis
La liofilització és un mètode de dessecació en què s'elimina l'aigua del producte per sublimació. La sublimació és el pas de sòlid a gas i es realitza en unes condicions concretes, a baixa temperatura i pressió de manera que no alteri el producte.
Què es pot liofilitzar?
- Plasma, sèrum, solucions d'hormones, vacunes, antídots
- Artèries, pells, ossos
- Bacteris, virus, llevadures
- Aliments
- Arxius i documents malmesos
- Flors i plantes
- Restes arqueològiques
Per què liofilitzar?
- Permet emmagatzemar mostres durant llargs períodes de temps. Ocupen poc espai, mantenen les seves característiques organolèptiques, físiques, químiques i biològiques i no necessiten fred.
- Facilita l'obtenció de mostres més homogènies i estables.
- Fa augmentar la concentració.
Tarifes
Personal
Responsable del Servei
Dr. Joaquim Balcells
Correu electrònic: balcells@prodan.udl.cat
Telèfon:
+34 973 70 64 98
+34 973 70 28 74
On som?
- Adreça
Campus ETSEA
Departament d'Hortofruticultura, Botànica i Jardineria
Av. Alcade Rovira Roure, 191
CP 25198, Lleida