24 d'abril de 2013

Descarregar pdf
 

El president de l'IEC serà doctor honoris causa per la UdL
 
. El Consell de Govern rebutja el nou model de governança universitària

Salvador Giner, proper Honoris Causa de la Universitat de Lleida / Foto: Jordi Pareto (IEC)
[+] AMPLIAR IMATGESalvador Giner / Foto: Jordi Pareto (IEC) 
baixcorva
Salvador Giner, que des del 2005 presideix de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), serà investit doctor honoris causa de la UdL, un cop el Consell de Govern n'ha aprovat avui el nomenament a proposta de la Facultat de Ciències de l'Educació. Doctor en Sociologia per la Universitat de Chicago i en Dret per l'Autònoma de Barcelona, Giner és catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona. Considerat com l'introductor de la Sociologia a l'Estat espanyol, aquest barceloní de 79 anys ha estat professor en diverses universitats europees i americanes: Cambridge, Lancaster, Londres, Roma, Pavia, París, Chicago i Mèxic, entre d’altres.

Fundador de la Federació Espanyola de Sociologia i de l'Institut d’Estudis Socials Avançats del CSIC, també fou un dels impulsors de l'Associació Catalana de Sociologia i de l'European Sociological Association. La societat de masses (1961) fou el seu primer llibre, al qual seguiren, les emblemàtiques Historia del pensamiento social (1967) -primer diccionari de sociologia en castellà- i Sociología (1968) -amb més de 200 edicions en vàries llengües. Els seus títols més recents són El futur del capitalisme (2011) i El origen de la moral: ética y valores en la sociedad actual (2012).

Algunes de les principals distincions que ha rebut són la Creu de Sant Jordi (1995), el Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política del Centre d'Investigacions Sociològiques (2006) i el Premi Nacional de Ciències Socials (2008). Entre els seus interessos científics hi ha la història de la filosofia social, les teories generals sobre les societats modernes, la relació entre la filosofia moral i la ciència social i l’anàlisi macrosociològica de les societats mediterrànies, especialment la catalana.

Durant el Consell, el rector i el seu equip han mostrat la seua preocupació pel nou model de governança universitària que impulsa el Govern de la Generalitat i ha criticat que durant l'elaboració de l'informe de la ponència encarregada per la Comissió de Governança hagi faltat debat i diàleg.  

L'informe estableix un Patronat com a ens gestor de la institució format per 15 persones (5 triades pel Govern català; 5 per un senat universitari on estarien representats tots els col·lectius de la Universitat; i 5 a triar entre Govern i Universitat), que nomenaria el rector, aprovaria els pressupostos i fixaria les normes d'ús i funcionament. El Consell de Govern considera que aquest podria polititzar la universitat, tot i que reconeix que calen canvis en la governança per millorar l'eficiència en la gestió universitària.

El rector també ha anunciat la creació d'una Escola d'Idiomes pròpia per reforçar l'aprenentatge d'idiomes entre l'estudiantat, que haurà d'acreditar un nivell B2 per obtenir la titulació
Quant a les recomanacions del conseller Mas-Colell sobre el domini de terceres llengües, el rector ha anunciat la creació d'una Escola d'idiomes pròpia per reforçar l'aprenentatge d'idiomes entre l'estudiantat, que haurà d'acreditar un nivell B2 per obtenir la titulació.

El vicerector de Docència, Francisco García, ha anunciat també que s'està estudiant crear una partida econòmica per ajudar l'alumnat que no pugui mantenir-se en el sistema per falta de recursos, tot i que detectar aquestes situacions i que puguin compensar-se no és una tasca fàcil, ha afegit.

D'altra banda, la Universitat de Lleida i el Força Lleida signaran properament un conveni de col·laboració per facilitar la compatibilitat de la formació universitària i de la vida esportiva dels jugadors del Club. Aquest acord, al qual el Consell de Govern ha donat el seu vist-i-plau, també té com a objectius fomentar la pràctica i l'afició del bàsquet entre la comunitat universitària i promocionar l'intercanvi internacional dels estudiants/jugadors. També s'han donat llum verda a convenis de col·laboració amb l'Institut d'educació superior pedagògic privat "Calidad en Redes del Aprendizaje" de Lima (Perú) i amb la Universitat de Sant Sebastià de Santiago de Xile.

TEXT: Direcció de comunicació/ Oficina de Premsa