Tribut a l'escriptor Boris Vian pel centenari del seu naixement

L'Institut de Llengües, l'EOI i CFA Joan Carles organitzen una vetllada

Descarregar pdf
expoborisvianUdL2020
La mostra es pot veure fins el dia 19. FOTO: UdL
Literatura i música, les dos grans passions del polifacètic autor francès, Boris Vian (Ville-d'Avray, 1920-París, 1959) seran les protagonistes de la vetllada que han organitzat l'Institut de Llengües (IL) de la Universitat de Lleida, l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) i el Centre de Formació d'Adults Joan Carles per retre-li homenatge.
 
Amb motiu del centenari del seu naixement, el Cafè del Teatre de l'Escorxador acull el proper dia 19 a les vuit del vespre aquest tribut, on alumnat de francès de la UdL, l'EOI i del CFA Joan Carles llegirà fragments de la seua obra. Es tracta de les cançons Le déserteur (El desertor), la més famosa, i Je suis snob (Jo sóc snob) i d'una de les seues novel·les més emblemàtiques L'Écume des jours (L'escuma dels dies).
 
La vetllada inclou l'actuació del conjunt jazzístic format per Xavier Monge al piano, Xavi Garrabella al contrabaix i Jaume Sanchis al saxofon, que interpretaran peces de Charlie Parker i Duke Ellington, a qui Vian va conèixer i admirava. Precisament, la novel·la L'escuma dels dies, està inspirada en una cançó d'aquest pianista i compositor nord-americà.
 
Enginyer, dramaturg, novel·lista, poeta, periodista, traductor, actor, pintor, compositor, cantant, trompetista i crític de jazz, Boris Vian va deixar una extensa obra malgrat morir jove, que va ser considerada per alguns crítics com el manifest de la joventut existencialista.
 
Cançons, poemes, obres de teatre, òperes, assajos, relats, crítiques, i novel·les signades per ell i amb el pseudònim Vernon Sullivan, com ara la més polèmica i coneguda, J’irai cracher sur vos tombes (Escopiré sobre les vostres tombes), prohibida al 1949 i que el va dur al jutjat.
 
Una pinzellada sobre algunes de les seues novel·les més rellevants, sobre la seua faceta jazzística, la seua amistat amb el poeta francès Jacques Prévert, o el seu ingrés al Col·legi de Patafísica, són algunes de les qüestions que recull l'exposició "L'univers de Boris Vian" i que completa el tribut a aquest artista prolífic, polièdric i compromès.
 
La mostra es pot veure des d'ara i fins el proper dia 19 en un dels passadissos de la segona planta de l'edifici del Rectorat.