XXI Temporada Musical


logoconcerts_web

Aquesta XXI Temporada Musical de la UdL s'ha dissenyat amb la intenció de programar algunes de les obres de referència de la història de la música de cambra, servides per uns intèrprets de primera. Enguany tindrem ocasió d'escoltar, entre altres joies, el Trio amb piano en re major op. 70 núm. 1 ("Fantasma") o el Quartet de corda núm. 15, en la menor, op. 132, totes dues de Ludwig van Beethoven, així com la segona part de la integral de les Suites de Johann Sebastian Bach, que tan bon record va deixar el curs passat. A més de comptar amb la presència dels dos grups de cambra més prometedors del panorama actual, el Quartet Gerhard i el Trio Pedrell, tornen a la UdL el Quartet Havel i el violoncel·lista Amat Santacana. Per complementar aquest desembarcament de la millor música de cambra, comptem també amb el duo format pel baríton francès Victor Sicard i la pianista catalana Anna Cardona, que ens presentaran un meravellós recital vocal amb cançó francesa i un atractiu recull d'àries operístiques, i amb la presència de l'ensemble Cerverí de Girona, fundat i dirigit pel musicòleg Mauricio Molina i dedicat a la recuperació del repertori musical d'època medieval.

Descarrega el programa en PDF


     
 

Dimecres 23 d'octubre de 2013. 19.00 h. Sala d'actes (Rectorat)
Trio Pedrell
Chirstian Torres, violí; Ferran Bardolet; violoncel, Jordi Humet, piano


I
Trio amb piano en re major op. 70 núm. 1 (‘Fantasma’).   Ludwig van Beethoven

Allegro vivace e con brio
Largo assai ed espressivo
Presto

II
Trio  amb piano en re menor op. 49 núm. 1.   Felix Mendelsshon

Molto allegro ed agitato
Andante con moto tranquillo
Scherzo. Leggiero e vivace
Finale. Allegro assai appassionato

triopedrellEl trio Pedrell, creat al 2012, neix per sobre de tot de les ganes per fer música de cambra. Els tres músics, comparteixen aquell moment on els estudis acaben, on els professors ja no imposen sinó que suggereixen i on el món acadèmic va deixant pas a la recerca del jo artístic. Amb l’empenta jove però amb la maduresa musical adquirida de tots els anys de formació, aquests joves s’apropen a les grans obres escrites per Trio amb piano, sense complexes però amb rigor i respecte. El nom de l’agrupació rendeix homenatge a Felip Pedrell Sabaté (1841-1922), músic català que va marcar el camí del que seria la música nacionalista espanyola inspirant-se en la música popular i especialment el flamenc. El marc artístic d’aquesta formació és amplíssim, des del repertori més clàssic fins a la música de nova creació o la participació en espectacles lligats a altres arts, com el teatre o la dansa.Tot i la seva curta vida com a formació musical, ja han recollit els seus primers fruits; el 2n premi i la menció especial del públic en l’11è Concurs Internacional Montserrat Alavedra de Terrassa, guanyadors del 24è Concurs Internacional de Música de Cambra Paper de Música de Capellades, 1r premi i menció especial del públic del 9è Concurs Internacional de Música de Cambra de Les Corts de Barcelona.

[ + ] www.facebook.com/Trio-Pedrell

 


 

 
     
 

Dimecres 13 de novembre de 2013. 19.00 h. Saló Víctor Siurana (Rectorat)
Quartet Gerhard
Lluís Castan Coch, violí; Judit Bardolet Vilaró, violí; Miquel Jordà Saún, viola; Jesús Miralles Roger, violoncel


I
Quartet núm. 1 en re menor.   Juan Crisóstomo de Arriaga

-Allegro
-Adagio con espressione
-Menuetto. Allegro. Trió: piú moderato
-Adagio. Allegretto

II
Quartet op. 132 núm. 15 en la menor.   Ludwig van Beethoven

-Assai sostenuto - Allegro
-Allegro ma non tanto
-Heiliger Dankgesang eines Genesenden an die Gottheit, in der lydischen Tonart [Càntic d'acció de gràcies d'un convalescent a la divinitat, en mode lidi]: Molto adagio – Neuem Kraftfuhtend [Retrobantuna nova força]: Andante – Molto adagio
-Alla marcia, assai vivace
-Allegro appassionato

Quartet-Gerhard_webEl Quartet Gerhard neix l'any 2010 influenciat i guiat pel mestratge del Quartet Casals i des de ben aviat és considerat un dels grups amb més projecció del país. Actualment el quartet prosegueix la seva formació cursant un Màster de Música de Cambra a la Hochschule für Musik Basel amb el prestigiós violinista Rainer Schmidt (Hagen Quartett). El nom de la formació vol retre homenatge a la figura de Robert Gerhard, alumne d'Arnold Schoenberg i un dels compositors catalans més reconeguts del segle XX.

Flamants guanyadors del premi "El Primer Palau" 2012 i reconeguts per l'emissora Catalunya Música, que considera el quartet nou talent 2013 i li atorga el premi 25 anys de Catalunya Música, promocionant internacionalment el grup i fent difusió de les seves activitats. Finalistes al prestigiós concurs internacional ICMC Hamburg d'aquest mateix any. També han obtigut el 2n premi a la 76ª convocatòria del concurs Permanente de Joventuts Musicals d'Espanya (2011), el 1r premi en el XXIIè Concurs Intenacional de Música de Capellades (2011) i el 1r premi Concurs Internacional de Música de Cambra Ciutat de Vinaròs (2010). Tanmateix han estat guanyadors del primer premi INJUVE de Música Clássica 2010 i premiats com a The most convincing newcomer esemble 2011 de Joventuts Musicals d'Alemanya dins de l'International Music Campus de Weikersheim. També han sigut guanyadors del concurs August Pickhard Stiftung a Suïssa que els permetrà debutar a la temporada oficial de cambra de l'Stadt – Casino de Basilea el 2014.

[ + ] www.quartetgerhard.com 

 

 

 
     
 

Dimecres 4 de desembre de 2014. 19.00 h. Saló Víctor Siurana (Rectorat)
Quartet Havel
Stanlislav Stepanek, violí; Marc Armengol, violí; Ferran Saló, viola; Zsolt Tottzer, violoncel


I
Quartet de corda en Si bemoll major, op. 76, núm. 4 (‘Sunrise’).   Joseph Haydn
Allegro con spirito
Adagio
Menuetto (Allegro)
Allegro ma non troppo

II
Divertimento núm. 2, en Si bemoll major, K. 137.   Wolfgang Amadeus Mozart
Andante
Allegro di molto
Allegro assai

Quartet núm. 2, en Re major.   Aleksandr Borodin
Allegro moderato
Scherzo: Allegro
Notturno: Andante
Finale: Andante - Vivace

havelEl Quartet Havel és una agrupació de corda formada el 1992 per músics provinents de diferents països europeus que tenen la seva seu a Barcelona. El nom de la formació és un homenatge al recentment desaparegut president de la República Txeca, Václav Havel.

Els seus components formen part de diverses agrupacions (Orquestra de Cambra Catalana, Orquestra del Gran Teatre del Liceu, Grupo Enigma de Saragossa…) i han ofert concerts per tot el país, així  com també a diversos països del Centre d’Europa. Des de la seva formació, també imparteixen cada any el Curs Internacional de Música de la Costa Brava.

En aquesta ocasió, el quartet de corda interpretarà obres de Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart i Aleksandr Borodin. 

 

 

 
     
 

Dimecres 26 de febrer de 2014. 19.00 h. Sala d'Actes (Rectorat)
Duo Sicard-Cardona
Victor Sicard, baríton; Anna Cardona, piano

I
Quatre chansons de Don Quichotte.   Jacques Ibert
Chanson du départ de Don Quichotte
Chanson à Dulcinée
Chanson du Duc
Chanson de la mort de Don Quichotte

Mélodies.   Gabriel Fauré
Clair de lune, op. 46, núm. 2   
Les Berceaux, op. 23
Au bord de l’eau, op. 8
Fleur jetée, op. 39
Après un rêve, op. 7

Suite bergamasque (piano sol).   Claude Debussy

III. Clair de lune

Don Quichotte à Dulcinée.   Maurice Ravel
Chanson romanesque
Chanson épique
Chanson à boire

II
Dardanus.   Jean-Philippe Rameau
“Voici les tristes lieux... Monstre affreux”

Die Zauberflöte (La flauta màgica), K. 620.   Wolfgang Amadeus Mozart
“Papagena! Papagena! Papagena!”

Le nozze di Figaro, K. 492
“Tutto è disposto... Aprite un po´chegli occhi!”

Tres divertiments sobre temes d’autors oblidats (piano sol).   Xavier Montsalvatge

La Cenerentola.   Gioacchino Rossini
“Come un ape nei giorni d’aprile”

Carmen.   Georges Bizet
“Votre toast!”

sicard_webVictor Sicard va néixer a La Rochelle, França, el 1987. Va arribar a la Guildhall School of Music and Drama de Londres el 2007 per estudiar amb el professor David Pollard. El 2010 va obtenir el Bachelor of Music amb First Class i amb el premi Recital Prize. El 2012 va obtenir el Màster en Òpera i actualment treballa a Glyndebourne Opera Festival per la temporada d’estiu 2012. Ha estat acceptat per continuar els seus estudis amb beca completa a la National Opera Studio de Londres 2012/2013 i serà un dels solistes de Jardin des Voix sota la direcció de William Christie pel tour internacional el 2013 que el durà a Nova York, Xina i Europa. L’any 2012 va ser guardonat amb el Primer premi d’Òpera en el 24è Concurs International de Marmande (França), el Premi a la Jove Promesa i Premi al millor intèrpret francès, i el Primer premi al Concurs Internacional Paper de Música de Capellades fent duo amb la pianista Anna Cardona. Al 2011, va rebre el Premi a l’Oxford Lieder Young Artist Platform fent duo amb la pianista Anna Cardona, el Primer premi al Concurs Internacional de Cant Mirabent i Magrans a Sitges i el Primer premi al Mozart Singing Competition a Londres. El seu repertori inclou obres de Mozart, Donizetti, Verdi, Brahms, Vivaldi, Schubert, Rossini i Bach, entre d’altres.

Anna Cardona va néixer a Barcelona, on va començar els seus estudis musicals amb Lali Solà,
Anna_webcontinuant al Conservatori Superior de Barcelona amb els professors Carles Marquès i Maria Jesús Crespo, on va aconseguir el Títol Superior de piano. Al 2004 va anar a estudiar un màster a Londres a la Guildhall School of Music and Drama, amb els professors Peter Bithell, Eugene Asti i Pamela Lidiard. Va acabar la seva etapa a la Guildhall amb dos anys de fellowship, combinant docència i estudis. Ha participat en diverses masterclasses amb Roger Vignoles, Sir Thomas Allen, Paul Lewis, Graham Johnson i Malcolm Martineau. Ha esdevingut Samling Scholar. Ha estat guardonada amb el Primer premi al Concurs Internacional Paper de Música de Capellades (2012) fent duo amb el baríton Victor Sicard, Premi Oxford Lieder Young Artist Platform (2011) fent duo amb el baríton Victor Sicard, el Premi MBF per a pianista acompanyant del prestigiós concurs Kathleen Ferrier d'Anglaterra (2010), el Wigmore Hall Recital Prize (2010) i el Primer premi del Concurs Arjau de Barcelona. A Londres ha actuat al Barbican Hall, Wigmore Hall, St. Martin-in-the-Fields, Crush Room de la Royal Opera House al Covent Garden i a Sant James’ Piccadilly; a Barcelona ha actuat al Palau de la Música i a l’Auditori Nacional de Catalunya.

[ + ] www.victorsicard.com
       www.annacardona.com

 

 

 
     
 

Dimecres 26 de març de 2014. 19.00 h. Saló Víctor Siurana (Rectorat)
Cerverí de Girona
Director: Mauricio Molina

cantigas-rei-stamariaEl conjunt de música medieval Cerverí de Girona és un curs especialitzat de música medieval del Conservatori de Girona dedicat a la reconstrucció i a la interpretació de la música composta entre 1100 i 1340. El curs-conjunt, anomenat en honor del famós trobador del segle XIII Cerverí de Girona, està dissenyat com un mini programa avançat per a músics professionals o semiprofessionals que tinguin interès en adquirir un coneixement profund de la música d'aquest període a través de l'estudi rigorós de la seva teoria i la pràctica d'interpretació del seu repertori.


En aquesta ocasió, el conjunt oferirà un programa dedicat a les cançons i danses religioses i seculars dels segles XII i XIII.

 

 

 
     
 

Dimecres 30 d'abril de 2014. 19.00 h. Saló Víctor Siurana (Rectorat)
Amat Santacana, violoncel

Suite núm. 2 en re menor, BWV 1008.   Johann Sebastian Bach
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Menuets I & II
Gigue

Suite núm. 4 en mi bemoll major, BWV 1010.   Johann Sebastian Bach
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Bourrées I & II
Gigue

Suite núm. 6 en re major, BWV 1012.   Johann Sebastian Bach
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavottes I & II
Gigue

amat_webAmat Santacana Gómez comença a estudiar violoncel a Barcelona amb Susanna Stefanovic i Peter Thiemann, els estudis superiors de violoncel i música de cambra els realitza a Salamanca amb Iagoba Fanlo, Aldo Mata, Kennedy Moretti i Arnau Tomàs. Continua la seva formació a Viena amb Wolfgang Herzer i Howard Penny, i finalitza l'any 2007 un màster en violoncel modern i barroc a Zuric amb Roel Dieltiens. Ha rebut classes de violoncel·listes de reconegut prestigi com A. Bylsma, M. Cervera, Ch Coin, D. Geringas, B. Greenhouse, D. Grosgurin, Ph Müller, M. Perenyi, J. Starker ...

Ha format part de la JONC i la JONDE, així com de diferents grups de cambra amb els quals ha obtingut diversos premis ("Paper de Música" de Capellades, "El Primer Palau"). També ha estat premiat en el Concurs de violoncel "Florian de O'Campo" de Zamora i el "Nick Preis" de Zúric. En el camp de la música antiga col•labora amb músics com Barry Sargent (orquestra barroca de Mallorca) i Roel Dieltiens (ensemble Explorations). És membre fundador del Qvixote Quartet i professor de violoncel a l'Escolania de Montserrat i Conservatori de Música de Manresa.

 

_________________________________________________________________________

Serveis Culturals de la Universitat de Lleida
Campus de Cappont. Edifici Polivalent - C/Jaume II, 71 - 25001 Lleida
973 70 33 97
culturals@culturals.udl.cat
displayresource.jsp