Jornada: Renda bàsica. Cap a un dret universal?

Reptes i debats de justícia social i drets socials en les societats del benestar

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Sala de Juntes Facultat de Dret, Economia i Turisme / Cappont
Web:
Jornada: Renda bàsica. Cap a un dret universal?
Inici:
 | 

Jornada: Renda bàsica. Cap a un dret universal? Reptes i debats de justícia social i drets socials en les societats del benestar.

10.00h Reptes de la Renda Garantida de Ciutadania i l'Ingrés Mínim Vital

Cristina Ferrer, membre de Knowledge Sharing Network i coautora de l'informe sobre l'impacte dels tràmits administratius en l'accés a les prestacions socials de la Taula del Tercer Sector.

Encarna Roldán, membre del grup de treball en Renda Garantida de Ciutadania i la Comissió de Serveis Socials bàsics del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

18.00h Introducció a la Renda Bàsica

Daniel Raventós, professor de Sociologia a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i President de la Xarxa espanyola de Renda Bàsica xarxa integrant de la Basic Income Earth Network (BIEN)

19.30h Projecció del documental "In the same boat"

 

La proposta de concessió d'una Renda Bàsica (RB) de ciutadania fa més de vint anys que ésun tema de debat acadèmic i social en la reflexió sobre les polítiques de garantia de rendes i benestar. La RB consisteix en una renda incondicional garantida a tothom, de forma individual, sense necessitat de comprovacions de mitjans o voluntat de treballar. Es paga als individus i no a les llars i es paga independentment d’altres recursos que es puguin tenir. Aquest 2022 es posarà en marxa una prova pilot de RB a Catalunya a la qual s’hi han destinat 4 milions d’euros.

A diferència d’altres eines com la Renda Garantida de Ciutadania, la RB és universal per tal de millorar la seva eficàcia en la lluita contra la pobresa. Diversos països del món han fet alguns experiments de renda bàsica, seguint les recomanacions d’institucions europees i internacionals. És el cas de Finlàndia, Països Baixos, Canadà, Índia o Namíbia. Catalunya serà un dels països del món amb una prova pilot més gran. Al mateix temps, és una proposta rellevant en termes de justícia social perquè no solament és una mesura que intenta combatre la pobresa, sinó que obra nous marcs socials per a la llibertat real de les persones i les seves relacions amb el treball i el temps. Parteix d'un debat propi de la filosofia política sobre el que és una societat justa i lliure.

Actualment, hi ha diversos interrogants al voltant de la proposta: Què aporta una Renda Bàsica a l’actual Estat de benestar? Com s’articula la RB en relació amb les actuals prestacions monetàries existents? Ofereix la Renda Bàsica solucions als problemes i insuficiències de les polítiques socials vigents?

Aquesta jornada organitzada conjuntament per la Càtedra d'Estudis sobre Desigualtats Socials i la Facultat de Ciències de l’Educació, Psicologia i Treball Social vol abordar aquestes i d’altres qüestions, i s’ofereix com a activitat oberta a totes aquelles persones interessades en la proposta de Renda Bàsica i els seus debats més actuals.

Jornada: Renda bàsica. Cap a un dret universal?