24 de novembre de 2008

Descarregar pdf

. La UdL se suma al Dia Internacional contra la violència vers les dones amb pancartes reivindicatives i una xerrada sobre el món patriarcal internacional


Xerrada Violències contra les dones. Parlem de desigualtats en un món patriarcal El Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones penjarà aquest dimarts, 25 de novembre, pancartes als campus del Rectorat, Cappont. ETSEA i Ciències de la Salut. Per la tarda tindrà lloc la xerrada Violències contra les dones. Parlem de desigualtats en un món patriarcal, en el marc de la campanya " Mou-te per la igualtat. És de justícia". Serà a l'aula 2.15 de l'Edifici del Rectorat i anirà a càrrec de Carme Camp de la Creu (responsable d'inteRED Catalunya) i Maria Sol Jaurijoti (experta en violència contra les dones).

El Centre també ha fet públic un manifest sota el lema "Per un compromís actiu: la UdL contra la Violència de Gènere" i que comença amb un poema de Maria Mercè Marçal.



Manifest "Per un compromís actiu: la UdL contra la Violència de Gènere"

VINDIQUEM EL NOSTRE COS I LA NOSTRA VIDA
PEL DRET DE LES DONES I LES NENES A VIURE SENSE VIOLÈNCIA

Hereves de les dones
que cremaren ahir
farem una foguera
amb l’estrall i la por.
Hi acudiran les bruixes
de totes les edats. (… )
Deixarem les escombres
per pastura del foc,
els pots i les cassoles,
el blauet i el sabó.

Vindicarem la nit
i la paraula DONA.
Llavors creixerà l’arbre
de l'alliberament.

(Maria-Mercè Marçal)


La violència no permet triar, s’enfronta al desig i a la llibertat de les dones. És el cos el que pateix els abusos despietats de les violències, és colpejat, abusat, violat, mutilat, humiliat i violentat. Ens recuperem tornant-lo a habitar i apropiant-nos d'ell. Es fa imprescindible parlar del cos, de la sexualitat i del poder; perquè és a través de l’exercici despietat del poder patriarcal que es viola un dels més importants drets dels éssers humans: la seva intimitat corporal, la seva autonomia, la seva llibertat per a decidir amb qui es té o no una relació afectiva, eròtica o sexual i de quines maneres.

La defensa del dret a gaudir i experimentar amb el propi cos és vista com una provocació per part certs sectors que ens neguen el dret a decidir. La reacció d’oposició a l’afirmació pública del plaer femení també s’exerceix mitjançant la violència perquè el cos de les dones continua sent territori colonitzat i espai de disputa del patriarcat. El fet que l’arbitri del que “es pot” i “no es pot” fer amb el nostre cos segueixi estant en mans d’un aparell de poder que parla per nosaltres, decideix per nosaltres i executa contra nosaltres, comporta el risc d’alienació i de privar-nos de la sobirania més elemental, la del nostre territori més íntim: el cos. El dret al cos significa poder disposar d'ell en tots i cadascun dels espais i temps de la vida sense cap tipus d’i mposició. Creiem un cultura no violenta quan qüestionem normes i costums, el llenguatge i les diverses expressions de la cultura patriarcal basades en l'ús del poder, la repressió, el terrorisme, les guerres i l'extermini de les persones per raons de gènere, ètnia o religió, opció sexual.

La ciutadania de les dones comença, es desenvolupa i culmina en els nostres cossos, territori personal i privat sobre el qual hem d’estar capacitades per a adoptar decisions sobiranes, és a dir, lliures de coacció o violència. El control i la cura del propi cos constitueix un element central pel feminisme, i és un principi ètic polític no negociable. La violència masclista contra les dones i contra les nenes (que encara està molt més invisibilitzada que l’exercida contra les dones adultes) impedeix la nostra ciutadania i curadania plena, desconeix la nostra qualitat de subjectes de drets, i atempta directament contra el nostre dret a la salut i a la vida.

Per això aquest 25 de Novembre, una vegada més i junt amb les dones de tot el planeta

Vindiquem

El dret a una vida digna
El dret a la llibertat i seguretat personals
El dret a gaudir del més alt nivell de salut
El dret al propi cos i el dret a decidir
El dret a no ser sotmesa a tortures
El dret a no ser objecte d’ingerències arbitràries de cap mena
El dret a la llibertat de pensament, consciència . opció sexual
El dret a controlar la nostra pròpia fecunditat –
El dret a la privadesa
El dret a viure sense violències