Primer llibre de la Càtedra d'estudis socioeconòmics i despoblament del territori rural

'Les ruralitats. Els micropobles de Lleida' aborda aquesta temàtica des de diferents vessants

Descarregar pdf
portadarural_page-0001
Portada del llibre
Les ruralitats. Els micropobles de Lleida, és el primer llibre de la Càtedra d'estudis socioeconòmics i despoblament del territori rural de la Universitat de Lleida (UdL). Disponible en obert, aquesta publicació editada per la UdL, s'aproxima des de diferents vessants a les ruralitats de les comarques de Lleida, tot emmarcant-les en els discursos i polítiques públiques per revertir-ne el seu despoblament. "Pretén ser una primera aproximació a les ruralitats de Lleida mitjançant una diagnosi a nivell múltiple (...) i ha de representar el punt de partida de l'anàlisi d'aquestes realitats i de les diverses situacions i experiències de les persones que hi resideixen", segons s'explica en pròleg.
 
El llibre és obra de divuit investigadors i investigadores de la Càtedra pertanyents a diferents àrees de coneixement (sociologia, geografia, economia, treball social i pedagogia) que, en un total de vuit capítols, aborden des del despoblament rural a escala europea, les polítiques públiques autonòmiques, estatals i europees per revertir aquesta problemàtica, fins l'evolució de la despoblació a les comarques de Lleida des de la perspectiva de la demografia, la geografia humana, l'urbanisme, el mercat laboral, els serveis socials, els sanitaris i els educatius. El 60% dels municipis lleidatans han perdut població els darrers 5 anys i un 53% tenen menys de 500 habitants, segons dades recollides per la Càtedra, els investigadors de la qual ja estan preparant un segon volum on s'analitzaran les poblacions de menys de 2.000 habitants.
 
La redacció dels textos l'han feta a partir de fonts secundàries existents i, en alguns pocs casos, l'han completada amb els treballs de camp necessaris per aprofundir en llacunes existents, expliquen. Entre algunes de les conclusions, esmentar que des del punt de vista poblacional els micropobles no poden agrupar-se sota un mateix qualificatiu, ja que les realitats són diverses i complexes i que el lloc de residència no pot ser un element de desigualtat en l’accés als serveis públics ni en les possibilitats de desenvolupament de projectes de vida. Ara bé, el llibre constata aquestes desigualtats respecte els nuclis més poblats com ara en empleats públics, finançament, inversions en infraestructures i equipaments públics (socials, sanitaris i educatius), i en el pes de la representació política, que fa que els sigui molt difícil revertir decisions que es prenen des d'entorns molt allunyats i que no sempre tenen efectes positius en aquestes comunitats. També alerten que l'envelliment de la població no es pot pal·liar només amb l'arribada d'immigrants si no hi ha una estructura econòmica sòlida que permeti l'assentament.
 
La Càtedra d'estudis socioeconòmics i despoblament del territori rural de la UdL va ser creada al 2021 i compta amb el suport de la Diputació de Lleida. Se centra en analitzar la situació del territori rural de les comarques de Lleida i de la seua població, així com els factors que influeixen en el despoblament i els que poden potenciar el seu repoblament per, d'una banda, proposar accions en aquest sentit i, de l'altra, sensibilitzar sobre la importància d'aquestes terres i la seua gent.


MÉS INFORMACIÓ:

El 60% dels municipis de Lleida i el Pirineu han perdut població en els darrers 5 anys