La UdL acull una sessió del primer Congrés d'Energia de Catalunya

Impulsat per la societat civil se celebra a totes les demarcacions catalanes

Descarregar pdf
plaquessolarsETSEA-UdL
Plaques solars a l'ETSEA / Foto: UdL

Tot i que els eixos bàsics del Congrés son els recursos energètics, la innovació del sector i la sostenibilitat del sistema, també es parlarà de paisatge, economia, drets socials, planificació urbanística, edificació sostenible, emissions, i un llarg etcètera

El proper 26 de novembre, el campus de Cappont, serà l'escenari d'una de les cinc sessions de la primera edició del Congrés d'Energia de Catalunya (CoEnerCat) que se celebra a les quatre capitals catalanes entre el 25 i el 29 d'aquest mes. Impulsat per la societat civil, explica l'associació organitzadora del congrés, aquesta trobada pretén aplegar professionals, investigadors, acadèmics i polítics relacionats amb aquest àmbit amb l'objectiu de definir "quin és el model energètic que convé al país i com hem d'actuar per arribar-hi, en un moment històric en què es plantegen noves relacions entre territoris".

La seua finalitat, afegeixen, és facilitar l’assoliment del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya i dels objectius de l’Energy Roadmap 2050 de la Unió Europea sobre dependència, intensitat i eficiència energètica, ús de fonts renovables i reducció d’emissions de gasos efecte hivernacle per impulsar models més sostenibles.

Tot i que els tres eixos bàsics del Congrés son els recursos energètics, la innovació del sector i la sostenibilitat del sistema, també es parlarà de paisatge, d'economia, de drets socials, de planificació urbanística, d'edificació sostenible, d'emissions, i un llarg etcètera, tot en relació amb el sistema energètic. Per això, compta amb la presència d'enginyers industrials, agrònoms, de camins, de forest, de telecomunicacions, químics, economistes, físics, geòlegs, ambientòlegs, sociòlegs, filòsofs, advocats, polítics, arquitectes, biòlegs, entre altres.

A Lleida, l'Escola Politècnica Superior ha estat coorganitzadora de les sessions de CoEnerCat, les quals giraran al voltant de tres grans temes: els recursos energètics a Catalunya, els usos innovadors de l'energia, i noves visions sobre les energies de sempre. En el primer bloc s'analitzaran els recursos eòlics terrestres i marins, l'energia solar tèrmica i fotovoltaica, els recursos energètics forestals i dels conreus energètics, els recursos geotèrmics, per acabar amb una taula rodona sobre els avantatges i desavantatges dels biocarburants.

Quant a l'apartat dedicat a nous usos de l'energia, s'abordaran aspectes com ara la bioenergia produïda per residus i subproductes orgànics biodegradables, els usos energètics dels residus llenyosos i l'emmagatzematge tèrmic de l'energia solar, en el qual hi treballen diferents grups de recerca de la UdL.

La sessió lleidatana de CoEnerCat finalitzarà amb un col·loqui al voltant de les energies anomenades de sempre. Abans però, hi haurà una ponència sobre l'energia hidràulica i una altra sobre "Energia per als drets humans".

PROGRAMA DEL COENERCAT - CONGRÉS D'ENERGIA DE CATALUNYA