Descarregar pdf

11a Setmana de la Ciència a la Universitat de Lleida

 

Setmana de la Ciència [06]

L'ALIMENTACIÓ DEL SEGLE XXI

Del 10 al 19 de novembre


L’edició d’enguany de la Setmana de la Ciència dedica la seva temàtica principal a L'alimentació del segle XXI. Es tracta del segon cop en què, seguint la línia iniciada l’any passat, aquest ja clàssic programa col·lectiu d’activitats de divulgació científica i tecnològica, coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), aposta per un gran tema de fons com a fil conductor, tot i que sense excloure’n cap altre per aquest fet. En total, es presenten arreu Catalunya més de 400 actes, entre conferències, taules rodones, cursos, tallers i jornades de portes obertes.

Som el que mengem? Un interrogant i una frase feta que, davant l’evolució dels hàbits alimentaris, s’han plantejat alguns pensadors, investigadors, cuiners i, més recentment, empresaris i grans corporacions alimentàries. En un temps on el menjar ràpid i la dieta mediterrània conviuen amb la fam endèmica i les grans epidèmies i plagues animals, l’alimentació és -a més d’una necessitat ineludible per a l’ésser humà- un exponent punter i molt revelador del nivell tecnològic, científic i cultural de qualsevol societat.

Què mengem? Com ho conservem, processem i cultivem? Quina serà la nostra dieta en un futur proper? Qui i com investiga al nostre país en el sector alimentari?... I altres qüestions que, juntament amb moltes propostes divulgadores procedents d’altres branques de la nostra recerca, conformen un any més el més complet esforç col·lectiu anual de divulgació cientificotecnològica a Catalunya.

Setmana de la Ciència a la UdL

NUTRICIÓ I ALIMENTACIÓ

Des de la Universitat de Lleida volem oferir-vos tot un seguit d’activitats, organitzades pels diferents centres docents, amb l'objectiu d'atançar la ciència a la ciutadania. Així, per tal de difondre la recerca i la investigació desenvolupada a la UdL en els camps de la nutrició i l'alimentació, proposem les següents activitats enmarcades dins la present edició de la Setmana de la Ciència, dedicada enguany a L'alimentació del segle XXI.

 

ACTIVITATS

30 d'octubre de 2006 / 11:00 - 14:00h

VISITA GUIADA AL CAMPUS d'ETSEA i explicació dels diferents grups de recerca de la UdL

Visita guiada al Campus d'ETSEA i explicació del treball de diferents grups de recerca del Departament de Tecnologia d'Aliments de la UdL a diferents representants del Gremi de l'hostaleria i l'hortofruticultura de Lleida.

El Departament de Tecnologia d'Aliments centra actualment la seva investigació en les següents àrees prioritàries

fletxa-leftEnginyeria i enzimologia d'aliments
fletxa-leftMicologia aplicada
fletxa-leftNoves tecnologies de processat d'aliments
fletxa-leftOlis i Greixos

Per altra banda, al centre UdL-IRTA s'està portant a terme investigació en les següents línies:

fletxa-leftQualitat i Tecnologia de frigoconservació de fruites.
fletxa-leftControl biològic i seguretat alimentària en la postcollita de fruita.

Finalment, existeixen tres Serveis Departamentals d'Assistència a la Investigació (SEDAIs) que ofereixen a la comunitat universitària i a les empreses del sector la possibilitat de portar a terme investigacions i serveis en les següents àrees:

fletxa-leftQualitat Microbiològica en el Sector Agroalimentari.
fletxa-leftQualitat sensorial i fisico-química d'Aliments.
fletxa-leftAssajos en Planta Pilot de Tecnologia d'Aliments.

Campus de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària
Av. Alcalde Rovira Roure, 191
Tel. 973 70 25 00
 

Del 10 al 19 de novembre de 2006 / De 12:00 – 12.15h

Onda RamblaPrograma diari a ONDA RAMBLA a càrrec de diferents grups de recerca de la UdL

Diferents grups de recerca dels Departaments de Producció Vegetal i Animal i de la Facultat de Medicina de la UdL explicaran la recerca que duen a terme i les seves investigacions en diferents àmbits, cada migdia a Onda Rambla (Lleida 100.2 FM).


fletxa-leftNoves tecnologies i conservació / Nicotoxines i olis / Seguretat i qualitat dels aliments
M. José Motilva, Olga Martín (Departament de Producció Vegetal)

fletxa-leftCom les plantes millorades genèticament poden contribuir a millorar la nostra dieta i la nostra salut
Teresa Capell (Departament de Producció Vegetal)

fletxa-leftNutrició i malaties associades a l'envelliment
Reynald Pamplona (Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques)

fletxa-leftEstudi de perfils proteónics associats a la distribució del teixit edipòs del ramat porcí
Marc Tort (Departament de Producció Animal)

fletxa-leftCiència i tecnologia del cereal per a alimentar a deu mil milions de persones: era dels genòmics i més enllà
José Luís Molina Cano (Centre UdL-IRTA)

Del 13 al 19 de novembre de 2006

Exposició: L'origen de l'oliveraEXPOSICIÓ : L'ORIGEN DE L'OLIVERA

La facultat de Medicina acollirà l'exposició L'origen de l'olivera, que aplega, entra d'altres, les darreres mostres arqueològiques trobades a pinyols d'ullastre i d'olivera d'ara fa 6.000 anys.

La inauguració de l'exposició tindrà lloc dilluns 13 a les 13.00h a càrrec de Jaume Barrull, vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària de la UdL, Antoni Llevot, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Josefa Peiró, alcaldessa de Juneda.

Facultat de Medicina
C. Montserrat Roig, 2
973 702 400 

Del 13 al 17 de novembre de 2006

Eucarpia Cereal Section 2006 UdLCONGRÉS EUCARPIA CEREAL SECTION

Cereals, 2006, Section Meeting

Cereal Science and Technology for Feeding Ten Billion People: Genomics Era and Beyond

Congrés Eucarpia Cereal Section 2006
www.eucarpia.org

fletxa-grisLLOC:

Hotel Condes de Urgell

Av. Barcelona, 17-27
Tel.: 973 202 300
25001 Lleida

En el marc del Congrés d' EUCARPIA CEREAL SECTION, que se celebrarà a Lleida del 14 al 17 de novembre, del qual la UdL i el Centre UdL-Irta són organitzadors, tindrà lloc a més un concert de l'orquestra simfònica Julià Carbonell, a l'Auditori Enric Granados el dimecres 15 de novembre, a les 21.00h.

fletxa-grisMés informació:

José Luis Molina-Cano
Centro UdL - IRTA
Av. Alcalde Rovira Roure 191
25198 Lleida (Spain)
Tel.: +34-973702574 Fax: +34-973238301
correu joseluis.molina@irta.es 

Xavi Mestres16 de novembre de 2006 / De 19:00 – 20.00h

XERRADA a càrrec de Xavier Mestres (Restaurant L'Avi Pau de Cunit)

Xavier Mestres, il·lustre i mediàtic xef i propietari del Restaurant L'Avi Pau (Cunit, Tarragona), oferirà una xerrada sobre cuina, gastronomia i nutrició. En acabar, s'oferirà als assistents un un tast de vins a càrrec de Costers del Segre i un pica-pica de degustació que serà servit per alumnes de l'Escola d'Hosteleria de Lleida.

Saló Víctor Siurana (Edifici del Rectorat)
Pl. Víctor Siurana 1, Tel. 973 702000

24 de novembre de 2006 / De 12:00 – 14.00h

Onda RamblaPrograma d'ONDA RAMBLA al RECTORAT per atançar la cultura del vi a la població

La Sala de Juntes del 2n pis de l'Edifici del Rectorat de la UdL serà la seu del programa de ràdio que Onda Rambla (Lleida 100.2 FM) dedicarà a la difusió de la cultura del vi, i que contarà amb la presència d'Antonio Salgado, cap de la Unitat de Gestió de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron i coordinador científic de la Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición (FIVIN), i Magí Raventós Sáenz, president de Costers del Segre.


Més informació:

PROGRAMA SETMANA DE LA CIÈNCIA[06] A LA UdL
WEB SETMANA DE LA CIÈNCIA[06]
Congrés Eucarpia Cereal Section 2006
www.eucarpia.org
Departament de Tecnologia d'Aliments de la UdL
Departament d'Història de la UdL
Facultat de Medicina de la UdL
Onda Rambla (Lleida 100.2 FM)
Escola d'Hosteleria de Lleida
Costers del Segre
Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición (FIVIN)

Setmana de la Ciència [06]


   Darrera modificació: