Descarregar pdf

ÉXPOSICIÓ: LA LLUM DE LES IMATGES. LUX MUNDI


FINS AL 31 DE GENER DE 2008
PAÍS VALENCIÀ

Col·legiata de Santa Maria
Església de Sant Domènec
Església de Sant Feliu de Xàtiva

Comissaris:


Ximo Company (catedràtic d'Història de l'Art de la UdL)
Vicent Pons (Universitat de València)
Joan Aliaga (Universitat Politècnica de València)


La Llum de les Imatges. Lux Mundi Amb més de 400.000 visites rebudes, aquesta exposició impulsada per la Generalitat Valenciana i per la Fundació La Llum de les Imatges que s'exhibeix en tres espais diferents de la ciutat dels Borja, reuneix 300 obres d’art de les èpoques medieval, moderna i contemporània.

Algunes peces procedeixen de Palerm (Ribera), Estats Units (Vicent López) o els Museus del Vaticà (Rouault), a més d'altres que provenen de museus i col·leccions particulars de València, Catalunya i España.

El pressupost global de l’exposició i la restauració d’obres d’art i edificis monumentals ha superat els 15 milions d’euros (6 edificis monumentals recuperats, 160 obres d’art restaurades, intervencions de 24 arquitectes, 98 restauradors i 70 especialistes del món de la història, filologia, arqueologia i història de l'art.


A més dels comissaris, que porten tres anys preparant l'exposició, han col·laborat en la mateixa membres del Grup de Recerca Art i Cultura d’Època Moderna del Centre d’Art d’Època Moderna de la Universitat de Lleida. Diversos estudis científics dels dos volums publicats han estat redactats per membres dels esmentats grups vinculats a la UdL.


La Llum de les Imatges. Lux Mundi PRESENTACIÓ

La cita en el calendari expositiu de La Llum de les Imatges en 2007 assenyala la població de Xàtiva, any en què es complix el tres-cents aniversari de l’incendi d’esta ciutat. Una població des de sempre lligada a esdeveniments històrics, el passat de la qual pretén ser rememorat a través de l’art, del patrimoni que alberguen terres valencianes, junt amb altres testimonis artístics que hi estan lligats i es troben en diferents llocs del món, i que són reunits i recuperats en una exposició que aspira a quedar gravada en la memòria de tots.

La Llum de les Imatges ha dut a terme una campanya de recuperació artística, prèvia a la inauguració de la mostra, que posa en valor el llegat cultural d’este territori. Una inversió permanent en patrimoni històric, que torna la seua esplendor originària a sis edificis monumentals, i 157 obres d’art, entre pintures, escultures, teixits, orfebreria i documents, totes pertanyents a la Comunitat Valenciana i intervingudes per un centenar de restauradors i 24 arquitectes.

Recobrada la bellesa primigènia, este esdeveniment cultural es presenta com una oportunitat única que permet admirar més de 300 obres des dels temps més remots del cristianisme fins als nostres dies, guiats per la representació artística de Jesucrist, entés com a “Llum del Món”. La mostra també il·lumina la població natal de dos destacats pontífexs de l’Església catòlica del segle XV, Calixt III i Alexandre VI, als quals se’ls atorga un destacat protagonisme icònic, religiós i cultural. I entre els extrems de la llum de Crist i el rol cosmopolita dels Borja, resplendix la ciutat de Xàtiva, el savi transcurs històric de la qual li ha permés convertir-se en una població universal, com queda testimoniat a través del seu patrimoni, i d’altres llegats procedents del Vaticà, Florida o Palerm, com el Sant Agustí de Josep Ribera, o Retrat d’un eclesiàstic, que va pintar Vicent López en 1814, i que arriba des dels Estats Units cedit a esta exposició.

A estes manifestacions artístiques, s’afigen les peces concedides per museus i col·leccions privades de tot Espanya, de ciutats com Àvila, Valladolid, Tarragona, Barcelona, Biscaia o Madrid, que presten llegats d’artistes de la talla de Paolo de San Leocadio, Vicent Macip o Joan Reixach. Junt amb estes, expressions pictòriques i escultòriques huitcentistes i dels dos primers terços del segle XX, algunes tan significatives com les de Joaquim Sorolla o Marià Benlliure.

Però l’horitzó creatiu de La Llum de les Imatges arriba per primera vegada al segle XXI: una mostra d’art contemporani invita el visitant a reflexionar en clau estètica i espiritual davant d’o bres com la Pietat de la Mare de Déu de Jorge Oteiza, o l’Eccehomo de George Roualt. Tot això junt amb altres manifestacions d’alguns mestres de l’actual plàstica valenciana, com ara Manolo Boix, Joaquim Michavila i Rafael Armengol.

La Llum de les Imatges. Lux Mundi

MÉS INFORMACIÓ


Grup de Recerca Art i Cultura d'Època Moderna del Centre d’Art d’Època Moderna de la Universitat de Lleida

EXPOSICIÓ
LA LLUM DE LES IMATGES. LUX MUNDI

XÀTIVA 2007

Informació, reserves i venda d'entrades:

Centre de Recepció de Visitants
(Capella del Hospital)
Telèfon: 962 288 023
Fax: 962 277 774
reservas@laluzdelasimagenes.com

 

   Darrera modificació: