Exposició: Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada

L'exposició mostra, amb textos de l’obra literària del mateix autor, imatges preses a inicis dels 70', just abans de l’enderroc del poble vell de Mequinensa, on a banda de l’entramat urbà també apareixen escenes de la vida quotidiana dels seus habitants

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Sala d'exposicions del Centre de Cultures (Cappont)
Inici:
Finalització:
Exposició: Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada

Exposició: Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada, que es podrà veure fins el 28 de març.

La construcció de l’embassament de Riba-roja d’Ebre comportà la inundació parcial del terme municipal i del nucli urbà de Mequinensa. Aquesta circumstància motivà el trasllat de la població a un nou emplaçament durant la dècada de 1970.

A banda de la seva faceta literària, Jesús Moncada, conreà també la pintura i la fotografia. Aquesta exposició n’és un exemple. En ella es mostren 36 imatges preses a inicis dels anys 70, just abans de l’enderroc del poble vell de Mequinensa, on a banda de l’entramat urbà també apareixen escenes de la vida quotidiana dels seus habitants. La mostra es combina amb textos de l’obra literària del mateix autor.

L’exposició va estar produïda pel Museu Etnològic de Barcelona amb la col·laboració amb l'ajuntament de Mequinensa, i comissariada per Rosa Maria Moncada i Josep Fornés. Des de febrer de 2022 l'entitat Amics de Riba-roja d'Ebre és la depositària d'aquesta mostra.

"Pilars i parets mestres van esberlar-se bruscament; una fragor eixordadora en la qual es barrejaven el cruixir de jàsseres i bigues, l’ensulsiada d’escales, trespols, envans i revoltons, l’esmicolament de vidres i la trencadissa de maons, teules i rajoles, va retrunyir per la Baixada de la Ferradura mentre la casa s’esfondrava sense remei. De seguida, un núvol de pols, el primer dels que havien d’acompanyar la llarga agonia que començava aleshores, va elevar-se per sobre de la vila i es va esfilagarsar a poc a poc en l’aire lluminós del matí de primavera."

 

Exposició: Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada