Exposició fotogràfica: Identitats, de Merly Castaño

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Vestíbul planta -1 edifici Polivalent / Cappont
Inici:
Finalització:

Exposició fotogràfica Identitats, de Merly Castaño, amb motiu del Cinemón 2022 Colòmbia: per la Pau i els Drets Humans des de la Diàspora.

A partir d’una sèrie de retrats, «Identitats» té com a objectiu promoure la interacció i la integració social d’un grup vulnerable i en situació d’exclusió social: els immigrants sense documents.

La proposta mostra imatges exemptes de dramatisme pel que fa al contingut, perquè la societat ja està prou insensibilitzada davant d’imatges acompanyades d’un context més cru, dramàtic i trist. Malgrat això, la il·luminació escollida i l’ús d’una clau baixa sí que impliquen una estètica d’efecte dramàtic i, a la vegada, elegant i atractiva. D’altra banda, els protagonistes dels retrats en general tampoc no se senten animats a mostrar la seva identitat, perquè no tenen documents i perquè viuen en una situació d’irregularitat.

El missatge d’aquestes obres convida a reflexionar sobre la marginalitat, sobre l’exclusió social i sobre la invisibilitat de les persones «il·legals», o «sensepapers». És per això que les imatges només ensenyen el rostre de les persones protagonistes de manera parcial. Els retrats intenten reflectir la realitat d’unes persones que viuen sense poder-se mostrar amb llibertat, perquè el sistema les priva de la seva identitat.

"L'exposició convida a reflexionar sobre la marginalitat, l’exclusió social i la invisibilitat dels immigrants en situació irregular; les imatges només mostren una part del rostre per reflectir la realitat que viuen sense poder mostrar-se amb total llibertat, perquè d’alguna manera el sistema els està privant de la seva identitat. Des d’aquí, convido els espectadors d’aquesta obra a que assumeixin accions que condueixin a una transformació social integradora que aporti un impacte positiu en la resolució d’aquest problema".

 

Identitats, projecte artístic fotogràfic de Merli Castaño Identitats, projecte artístic fotogràfic de Merli Castaño