L'atles històric de Menàrguens, el primer de Catalunya

 Descarregar pdf
 
L’atles històric de Menàrguens, el primer de Catalunya
Balaguer Televisió | 03/07/2014

Menàrguens, a la comarca de la Noguera, és el primer municipi de Catalunya amb un atles històric que analitza l’evolució del seu paisatge durant els darrers 2.000 anys. És resultat del treball del catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Bolòs, amb l’investigador de la mateixa universitat Jacinto Bonales.

Atles històric de Menàrguens presenta una reconstrucció molt precisa de com era el terme municipal de més de 20 quilòmetres quadrats, camp per camp, sobre tot a partir de l’Edat Mitjana en què ja hi ha documentació escrita. Per això, s’ha fet un buidatge d’informació entre els segles XII i XX.

El paisatge forma una part molt important del patrimoni d’un municipi i esdevé un element clau per explicar la seva pròpia historia.

Amb aquest Atles es volen assentar les bases d’un model aplicable a altres poblacions i comarques del país. La publicació, a càrrec de Pagès Editors, ha comptat amb el finançament de l’Ajuntament de Menàrguens i la Diputació de Lleida.

El treball s’emmarca en el projecte Paisatge Històric de Catalunya (PaHisCat). Inclou una vintena de mapes, realitzats majoritàriament amb Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG), sobre el nucli urbà, toponímia, camps de regadiu i terres de secà, ramaderia, vies de comunicació i edificis des de l’època romana fins a l’actualitat, que es poden comparar amb els de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

   Darrera modificació: