Acte d'inauguració del curs acadèmic 2022/2023 del sistema universitari català

La UdL reclama al Govern un finançament de la recerca amb més equilibri territorial. Josep Vallverdú repassa les novetats i les vergonyes del segle XX en la lliçó inaugural

"El sistema de recerca a Catalunya podria ser més equilibrat en el territori". Així ho ha expressat el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, durant l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2022/2023 del sistema universitari català, que s'ha celebrat a la UdL amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Josep Vallverdú ha estat l'encarregat de la lliçó magistral. A Gaudeamus ha fet un un repàs introductori per l'evolució de l'escola i la universitat, tot destacant moments com ara la creació de la UdL, la més antiga de Catalunya, l'any 1300, o el retrocés que va suposar la universitat franquista de la postguerra "rutinària, simplista, retrògrada i doctrinària" que ell mateix va "sofrir". El doctor honoris causa de la UdL, Creu Sant Jordi i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes ha centrat el seu discurs en les 'revolucions' del segle XX: la científica i tècnica, la post-colonial, la de la dona i la família, la revolució de les masses i dels joves i la revolució dels immigrants.
 
Durant l'acte, s'han lliurat els sis premis Jaume Vicens Vives en reconeixement a la qualitat docent universitària -tres individuals i tres col·lectius, un d'ells per a la UdL- i les dos mencions M. Encarna Sanahuja Yll, a l'excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària.
 
 

Més informació: