Formació dual i pràctiques amb empreses

La Universitat de Lleida ha contribuït de manera clau, des de la seva creació, a la dinamització, internacionalització i generació de riquesa del nostre territori

Les terres de Lleida són històricament un dels grans referents de Catalunya. La Universitat de Lleida ha contribuït de manera clau, des de la seva creació, a la dinamització, internacionalització i generació de riquesa del nostre territori. L’impacte positiu de la Universitat és palpable en tots els àmbits i ha esdevingut motor social, econòmic i cultural. Els i les estudiants són el principal actiu de la Universitat. El repte és que puguin assolir les seves il·lusions i somnis acompanyats per l’equip docent. Un professorat proper i implicat en la tasca de formar els millors professionals.

En aquest camí formatiu les pràctiques en empreses són fonamentals. Cada curs més de 2.300 estudiants fan les seves pràctiques en empreses del país i també a l’estranger. Les pràctiques en empresa trenquen la barrera entre el món acadèmic i el món laboral. Ningú no en queda al marge. Cada estudiant tindrà el seu període de pràctiques, coneixerà per dins el dia a dia en una empresa o institució.

La Universitat de Lleida sempre ha cregut en un model de formació més enllà de les aules. Des de fa gairebé una dècada hem emprès una aposta educativa per una formació dual, en què s’equilibra la funció docent amb l’experiència que adquireixen els estudiants en les empreses. Més de cinquanta empreses del territori han confiat –i s’han beneficiat– d’aquesta formació, en què els estudiants coneixen de primera mà la dinàmica del món professional i empresarial. La formació dual facilita i incentiva la captació de nous talents al teixit econòmic del territori.

A la formació dual, l’empresa és una aula més, un laboratori més de formació de la universitat. Aprenem de l’empresa i li aportem noves perspectives i coneixements. El talent sorgit de la Universitat és un dels actius més importants del territori. Per aquest motiu, Universitat i empresa es donen la mà perquè la generació de nou coneixement sigui possible també fora de l’àmbit universitari. En aquest sentit, els últims sis anys 32 tesis doctorals s’han fet al sector privat. A través del programa de doctorats industrials la Universitat de Lleida facilita la captació de talent i transfereix coneixement al sector empresarial.

L’efecte positiu de la Universitat de Lleida sobre el territori és inqüestionable. Des d’un punt de vista econòmic, el valor generat per la Universitat supera els 166 milions d’euros. D’aquesta manera, cada 100 euros públics invertits en formació universitària tenen un retorn directe  de 306 euros a la societat.

Amb la consolidació de la Universitat, Lleida s’ha alineat amb la resta de Catalunya pel que fa a persones amb formació superior. Si el 2001 només un 5,2 % de lleidatans tenien formació superior, el 2011 aquesta xifra s’havia triplicat. Amb esforç, constància i talent, la Universitat de Lleida s’ha convertit en una institució de referència, però sobretot en un eix vertebrador fonamental de la societat lleidatana i catalana.