Identificació del primer retrat de Goya de Carles IV

Carregant el reproductor...

El gabinet analític del Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) ha identificat el prototip original de Goya a partir del qual es van fer els retrats oficials del rei Carles IV. Prop de tres anys d’investigacions han permès descobrir que aquest primer retrat oficial del Borbó, pintat en directe davant el monarca per l’artista aragonès entre febrer i abril de 1789, és el model que Goya va patentar en aquell moment perquè se’n fessin diferents copies en calc, ja fossin obra seua o dels seus ‘ajudants’.

Els principals exàmens realitzats pels experts de la UdL han estat estudis organolèptics (macrofotografia, microfotografia i llum rasant i ultraviolada); anàlisi òptica dels materials; anàlisi de la imatge visible i invisible (fotografia digital infraroja i raigs X); anàlisi de pigments i d’aglutinants (microscòpia òptica de fluorescència, espectroscòpies vàries, espectrometria per dispersió de raigs X i cromatografia de gasos).

Aquest exhaustiu estudi analític ha constatat les diverses fases d’execució pictòrica del llenç, canvis en el posicionament de les espatlles, més lleugers al cap, als botons de la casaca i més significatius en la posició dels braços i les mans, així com el repintat de la banda de l’Ordre de Carles III i el canvi de posició de les altres dos bandes. Goya va realitzar aquestes modificacions fins a trobar la postura definitiva que havia de distingir i caracteritzar el nou rei d’Espanya, explica el catedràtic d’Història de la l’Art de la UdL i director del CAEM, Ximo Company.

El CAEM és un centre de recerca de la Universitat de Lleida que ofereix serveis d’estudi assessorament, valoració, taxació, conservació, restauració, autentificació i certificació d’obres d’art.

És un centre públic que defensa el patrimoni, assessora i acompanya a persones que han sigut capaces de crear un patrimoni artístic indivdual o familar.

Identificació del primer retrat de Goya de Carles IV