1.- Identificar un perfil professional
El primer pas que haureu de fer és mirar la realitat que la vostra empresa preveu tenir a mig termini. Valorar les properes jubilacions, la taxa de creixement i expansió prevista, les necessitats de canvis i millora que puguin implicar incorporacions de personal, etc.
Un cop detectats els perfils professionals que la vostra empresa voldria incorporar, cal valorar quina mena de preparació i habilitats de partença que hauria de tenir el treballador fruit de l’aplicació del programa dual.
Un segon pas serà fer un cop d’ull a les titulacions que ofereix la nostra universitat (incloguin o no la modalitat dual). Hi ha alguna titulació que s’apropi a les vostres necessitats?
2.- Contactar amb la universitat (amb el coordinador dels estudis que hagueu triat)
Contacteu per mail amb el coordinador/a dels estudis que hagueu triat per concertar una entrevista. Exposeu totes les vostres reflexions i necessitats.
Aquesta persona us explicarà la documentació necessària i els requisits bàsics que haureu de tenir en compte i totes les passes a seguir. Us donarà d’alta en la base de dades d’empreses (si no hi éreu) i us introduirà a la pàgina web dels estudis com a empresa col·laboradora amb el nombre de places ofert per aquell curs.
3.- Assignar el tutor/a
El tutor/a de l’empresa haurà de tenir com a mínim la mateixa titulació que la que l’alumne estigui cursant i l’experiència professional necessària. A més, haurà de tenir una mínima habilitat en organitzar un itinerari laboral que faciliti a l’aprenent l’adquisició de les competències i coneixements adients i, acompanyi l’aprenent al llarg de tot el procés de manera assertiva.
El tutor haurà de trobar-se periòdicament amb el tutor de la UdL per tal que l’aprenentatge en ambdós espais formatius sigui coherent, complementari i abasti tot els objectius. Per tant, és important que el tutor d’empresa es comprometi a participar activament de totes les reunions i hi aporti valor.
4.- Elaborar el programa formatiu
A la primera reunió amb el tutor de la universitat, el tutor d’empresa aportarà almenys un esquema del projecte formatiu que l’alumne hauria de desenvolupar, i en les successives trobades o comunicacions s’haurà d’adaptar al programa formatiu de la universitat i a les temporitzacions de la titulació.
Aquest programa s'haurà de poder seguir a través del Quadern de l’aprenent de manera coherent.
5.- Seleccionar un alumne o més segons el nombre de places que hàgiu ofert
Un cop la vostra empresa s’hagi incorporat a la borsa de empreses col·laboradores de formació dual i hagi comunicat el nombre de places que ha ofert per al corrent curs, rebrà la documentació d’alguns alumnes per tal que pugui triar (CV, expedient acadèmic i qüestionari per l’empresari).
Si la selecció de l’aprenent acaba amb un acord per les dues parts, ho comunicaran al coordinador dels estudis.
6.- Alta al campus
El tutor us donarà accés al campus per poder fer la selecció dels alumnes.
7.- Signar el conveni
Haureu de signar un conveni a tres bandes en què us comprometeu a contractar l’aprenent durant els estudis, a designar un tutor que haurà de fer el seguiment i avaluació de l’aprenent, a elaborar un projecte formatiu per a l’alumne en la seva estada a la vostra empresa que sigui coherent amb la formació que la universitat li impartirà, i a comunicar-vos amb el tutor de la UdL per qualsevol problema que pugueu detectar en el desenvolupament del programa.
El conveni inclourà clàusules de confidencialitat i clàusules sobre protecció de dades, i els compromisos de l'alumne i del tutor de la UdL de respectar-les.
Com a complement del conveni, haureu de signar el Quadern de l’alumne on es recolliran totes les observacions dels tutors en el desenvolupament que l’alumne hagi fet del projecte, les habilitats aconseguides, així com els coneixements i competències que s’hagin anat adquirint.
Al quadern hi constaran els horaris, el programa formatiu, el nom dels tutors i de l’aprenent, i altres dades importants a l’hora de poder avaluar l’aprenent/alumne
8.- Formació al tutor/a (guia del tutor/a de la UdL)
La universitat haurà de vetllar per la formació dels tutors de les empreses, ja que aquelt són el pilar en que es recolza el desenvolupament de la formació dual. El coordinador dels estudis facilitarà als tutors de les empreses la guia del tutor, que li servirà de base formativa per iniciar la seva experiència tutorial. Periòdicament, s’impulsaran jornades formatives per a tutors. Les empreses podran vetllar per la formació dels propis tutors de cara a assegurar-se l’excel·lència en el desenvolupament de la seva tasca, i de retruc, un seguiment ideal de cada aprenent al seu càrrec.
9.- Preparar l’acollida de l’alumne
Abans de l’arribada de l’aprenent a l’empresa, és molt important prendre una sèrie de mesures que incidiran en la bona acollida i desenvolupament formatiu de l’aprenent.
És important tenir enllestit el lloc de treball del nou aprenent i de tots els estris que hagi de menester per a la seva feina. Cal haver previst quines persones seran les encarregades d'assenyalar-li les tasques i de fer-ne el seguiment; amb quines persones es relacionarà i quins processos formatius seguirà.
Haurem de confeccionar fitxes o manuals d’instruccions per tal que l’aprenent sàpiga en tot moment què ha de fer i què se li demana.
Com a qualsevol altre treballador, cal informar-lo de les normes internes de seguretat i de funcionament, els horaris, les pauses i tot allò que hagi de saber per tal de poder desenvolupar la seva feina amb prou garanties i competència.
És important que la resta de treballadors siguin informats de la seva arribada, la seva tasca i la seva condició d’aprenent.
10.-Fer el seguiment de l’alumne
El tutor ha de saber qui o quines són les persones responsables de la formació de l’aprenent a l’empresa. És fonamental que l’aprenent sàpiga com contactar amb el tutor en tot moment. I és del tot imprescindible que el tutor faci el seguiment de l’evolució de l’alumne parlant sempre que sigui possible amb aquelles persones que el tenen al seu càrrec.
Cal que tingui prou elements d’avaluació per tal de poder omplir sense problemes els diferents apartats continguts en el Quadern de l’Aprenent cada cop que es trobi amb el tutor acadèmic per fer l'avaluació.
11.- Fer les reunions preceptives amb el tutor d’empresa
De forma pactada, els dos tutors es trobaran davant de l’aprenent per tal d’omplir el Quadern de l’aprenent, i valorar la seva evolució i l’adquisició o no de les diferents competències.
Si sorgissin problemes, ambdós tutors es comunicaran per tal d’arribar a un consens en la resolució dels conflictes existents. Es molt important que ambdós tutors vagin a una i s’impliquin per tal que la formació dual sigui cada cop més efectiva. Les seves aportacions constitueixen una font de millora i afinament del sistema dual i manté viva i en constant perfeccionament aquesta via educativa.
12.- Decidir sobre la incorporació de l’aprenent a la plantilla de forma estable
Un cop finalitzat el període formatiu, l’empresari pot decidir rescindir el contracte de treball o renovar-lo. L’aprenent esdevé llavors un treballador més de l’empresa, o bé haurà de cercar feina en una altra. Però si ho fa, serà amb moltes més garanties de tenir un perfil molt més d'acord amb les necessitats del mercat i amb millors condicions, que davant altres demandants de feina.