Fora mals fums!

Descripció de la campanya:

El mes de maig, des de la Universidade da Coruña i la Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS) convidem a bandejar els mals fums per a aconseguir un estil de vida més saludable i beneficiós. 

La principal i més perjudicial conseqüència de fumar tabac, és l'enorme i significatiu augment que té per a la probabilitat de desenvolupar patologies cardiorespiratòries, vasculars i diferents tipus de càncer. Per exemple, el tabac empitjora la circulació corporal i la capacitat pulmonar, augmentant la fatiga, el risc de malaltia pulmonar obstructiva crònica i d'infart. També augmenta el risc de sofrir més de deu tipus diferents de càncer, no sols el de pulmó, i afebleix la densitat òssia. 

Fumar tabac també envelleix prematurament, ja que disminueix l'oxigenació del pèl i de la pell, formant arrugues, ja que la sang té més dificultat per a arribar a tots els òrgans. 

D'altra banda, els estudiants universitaris són una població d'especial risc quant al consum de tabac es refereix perquè es veuen sotmesos a situacions de particular estrès i pressió, per la qual cosa poden considerar el consum de drogues com una via de fuita. La Universidade dóna Coruña acaba de publicar un estudi sobre el consum de tòxics en els seus estudiants, amb resultats molt interessants. Encara que el tabac es consideri una droga tova, és molt necessari desenvolupar programes de prevenció i intervenció en aquesta població, ja que s'ha demostrat que el fumar cigarrets augmenta les probabilitats de consumir un altre tipus de drogues significativament més perjudicials per al desenvolupament, la capacitat cognitiva i conductual, com a marihuana, cocaïna o codeïna, i per a desenvolupar hàbits d'abús d'alcohol. 

L'estudi sobre el consum de tabac i altres tòxics en estudiants universitaris de la Universidade da Coruña es pot consultar i descarregar gratuïtament.

Per tot això, les universitats, com a agents de promoció de salut, hem de llançar un missatge compromès per a contribuir al fet que tota la comunitat universitària rebutgi el consum de tabac i els mals fums.