Descarregar pdf
cappont18

CENTRE DE DOCUMENTACIÓ EN COOPERACIÓ I SOLIDARITAT ARCADI OLIVERES BOADELLA DE LA UdL

El Centre de Documentació en Cooperació i Solidaritat Arcadi Oliveres boadella (antic CDOCS) va néixer l'any 1999, arran d'una iniciativa de la Unitat de Desenvolupament i Cooperació (UDEC) de la Universitat de Lleida, per tal de canalitzar la petició de la comunitat universitària, les ONGD, i altres moviments solidaris i de totes les persones que treballen en l'àmbit de la cooperació per al desenvolupament de la ciutat de Lleida.

Els tracta d'un espai dins de la biblioteca general de la Universitat de Lleida, especialitzat en temes relacionats amb la cooperació per al desenvolupament i la solidaritat, com ara el desenvolupament humà, la pau, el drets humans, la immigració, el medi ambient i la sostenibilitat, el comerç just, les relacions internacionals, governabilitat i globalització entre d'altres.

Les funcions principals de l'espai -que es troba a la tercera planta de la Biblioteca de Cappont (Edifici Transfronterer)- se centren fonamentalment en:

  • Oferir i difondre tota aquella informació i documentació rellevant per obtenir una visió contrastada dels esdeveniments que es produeixen tant en l'àmbit local com en l'àmbit internacional.

  • Fomentar la investigació per al desenvolupament, consolidant-se com un fons documental de referència per l'elaboració d'estudis i projectes de recerca que tinguin per objecte qüestions relacionades amb la cooperació per al desenvolupament i la solidaritat. La difusió d'aquests estudis es realitza a través de les dues col·leccions que edita la Oficina de Cooperació i Solidaritat: la col·lecció Sud-Nord i els quaderns "Al Voltant de...".
El passat 22 de juny de 2021 el Consell de Govern de la UdL va aprovar atorgar-li el nom d'Arcadi Oliveres Boadella al Centre en motiu de la recent desaparció de l'Arcadi i el vincle que des de sempre va mantenir amb la UdL. 
 
 
 Arcadi Oliveres (2005).jpg
Foto: GuillemMedina
 
El passat 6 d'abril ens va deixar el professor Arcadi Oliveres Boadella. La Unitat de Desenvolupament i Cooperació, i tota la comunitat universitària que hi col·labora, l'hem sentit sempre molt proper atesa la seva vinculació amb la UdL de més de 25 anys de durada. L’Arcadi va impartir docència en totes les edicions tant del “Postgrau de Desenvolupament i Cooperació: de l’àmbit global al local” com del “Màster Oficinal en Desenvolupament i Cooperació internacional”. Va participar en altres actes com la inauguració del curs acadèmic de la FDET (2016/17) i en múltiples sessions del Programa Aules contra la Pobresa, molt apreciades per l’estudiantat, així com en diverses activitats d’Educació per a la Transformació Social tant en el si de la UdL com amb entitats de la ciutat.

Ens es grat recordar l’ acte de reconeixement al mestre, activista i amic Arcadi en agraïment per la seva disposició a col·laborar sempre amb la nostra Universitat, pels aprenentatges transmesos any rere any i per la seva profunda petjada humana. L’acte es va celebrar el 15 de maig de 2019 a iniciativa d’un grup de professorat de la UdL i conjuntament amb la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, (podeu visualitzar-ho al següent enllaç). D’aquell homenatge l’Arcadi se’n va emportar “Paraules entranyables, records que no s'esborren, projectes compartits  i pensaments d'enriquiment comú em van confirmar que la felicitat és ben possible i que la tenim ben propera. Aquesta ambivalència de treball educatiu i compromís social l'he trobat sobretot amb vosaltres i, quan ja vas de retirada, sentir-te que vas en grup s'aprecia especialment” (Arcadi Oliveres Boadella).

Malgrat el dolor per l’absència ens sentim afortunats/des de compartir el seu llegat.

   Darrera modificació: