Curs Teoricopràctic d’Arqueologia Ibèrica: Excavacions al Jaciment de Gebut (Soses, Segrià)
Soses, del 30 de juny al 19 de juliol de 2025
Durada: 128 hores
Preu: la inscripció és gratuïta i el curs assumeix l’allotjament i manutenció de tots els participants
Coordinació: Natàlia Alonso Martínez (catedràtica de Prehistòria, Departament de Geografia, Història i Història de l'Art de la UdL)
Equip docent: Natàlia Alonso Martínez (UdL), Alba Castellano Aragonés (UdL), Maria Franco Luna (UdL), Ariadna Nieto Espinet (UdL) i Georgina Prats Ferrando (UdL)
Equip de pràctiques: Andreu Moya Garra (Iltirta arqueologia SL i GIP UdL), Raúl Guardiola Navarro, i Joan Carbonell Roca
L'objectiu principal del curs és introduir els participants en el conjunt de tasques que comporta la recerca arqueològica sobre el terreny. La participació implica l'excavació pràctica i la formació en el conjunt de tasques del registre arqueològic: fitxes documentals, planimetria, rentat, tria i classificació de materials mobles. Integra igualment les tasques derivades del sistema de mostratge, rentat de terres per flotació o columna, tria i classificació de les mostres aparegudes.
Paral·lelament, s'impartiran altres classes teòriques relacionades amb la metodologia arqueològica i sobre la problemàtica de la primera edat del ferro i el procés d'iberització en l'àrea ilergeta i el nord-est de la península ibèrica en general, que complementaran la formació adquirida sobre el terreny.
PROGRAMA
Es proposa col·laborar en l'excavació de l'oppidum de Gebut situat a la subcomarca del Baix Segre, en la Ilergècia central (800 - 200 ANE). L'excavació es desenvoluparà en l'àrea del poblat situada al nord de la muralla de la primera edat del ferro, que correspon a una ampliació del recinte en un moment encara per precisar.
Així, d'una banda, es continuaran els treballs a la zona de la muralla (Zona 7), i de l'altra, es prosseguirà amb la intervenció en les estances que conformaven el complex industrial, dedicat possiblement a la producció i emmagatzematge de vi (zona 9). Tots aquests nivells se situen entre la primera edat del ferro (s. VII ANE) i l'ibèric ple (s. IV-III ANE).
Les jornades de treball es desenvolupen durant el matí i la tarda, de dilluns fins dissabte al migdia. Els horaris poden oscil·lar segons la climatologia (la calor és intensa durant el juliol). Les classes teòriques tenen lloc per la tarda i es proposarà també als participants visites a diferents indrets de l'entorn per descobrir el patrimoni cultural i natural de la zona.
MÉS INFORMACIÓ I MATRÍCULES: