11 d'octubre de 2007

Descarregar pdf

Tres professors de la UdL a la Fira del Llibre de Frankfurt


Jaume Pont, Pere Rovira i Jaume Cabré, tots tres professors de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, formen part del centenar d'autors catalans que han estat convidats a la 59 edició de la Fira de Llibre de Frankfurt, considerada la més important del món editorial. Enguany, en què la cultura catalana n'és la protagonista, l'Institut Ramon Llull ha programat al voltant de 140 activitats literàries entre debats, taules rodones, conferències, presentacions de llibres i lectures de fragments d'obres, a més d'un ampli programa artístic que inclou la música, la dansa i les arts plàstiques.

Pel que fa a la presència a Frankfurt dels literats de la UdL, ahir va estrenar-se en el certamen l'escriptor, guionista i professor de Comunicació Audiovisual, Jaume Cabré. Autor de novel·les com La teranyina, Senyoria o L'ombra de l'eunuc, Cabré va participar en una lectura de la traducció alemanya de seua obra més coneguda i premiada, Les veus del Pamano, qualificada com una de les grans sorpreses literàries dels darrers anys i que ja ha estat traduïda a vàries llengües.

Fira de Frankfurt 2007
D'altra banda, l'espectacle de poesia i música Paraula de jazz, previst per dissabte vinent dins de la Nit de la Poesia la Literaturhaus de Frankfurt, s'ha hagut d'adaptar davant l'absència d'un dels seus protagonistes, el poeta i professor de Literatura espanyola de la UdL, Pere Rovira. Paraula de jazz, en alemany, Worte in jazz, és un muntatge creat l'any 1998, en què els poemes de Rovira i de l'arquitecte -i també poeta-, Joan Margarit, s'alternen amb peces de jazz. La música va a càrrec del saxofonista Perico Sambeat, el contrabaixista, Rai Ferrer, i el pianista Xavier Monge. L'espectacle, editat pel segell Satchmo Jazz Records, recala a Frankfurt després de passejar-se per l'Estat espanyol i l'estranger.

I finalment Jaume Pont, protagonitzarà els propers dies 17 i 18 d'octubre, una lectura de fragments de la seua obra, conjuntament amb l'escriptor Jordi Puntí. Jaume Pont, catedràtic de Literatura espanyola de la UdL, està considerat per la crítica un dels poetes més excepcionals en llengua catalana, sobretot a partir de la publicació de Vol de cendres, dedicat a la figura paterna. Entre els seus llibres, traduïts ja a onze llengües, hi trobem el Llibre de la Frontera, guardonat amb el Premi Nacional de la Crítica de Poesia l'any 2001, o Enlloc, un poemari on es donen la mà la lírica i l'erotisme que rebé el Carles Riba l'any passat.


Els llibres de les universitats de la Xarxa Vives es queden a Frankfurt
Altrament, les universitats de la Xarxa Vives, entre elles, la Universitat de Lleida, han donat les publicacions exposades a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007 a l'Institut de Llengües i Literatura Romàniques de la Universitat de Frankfurt, a petició d’aquesta institució. Amb aquesta donació de més d’una quarantena de llibres, les universitats dels territoris de parla catalana comencen una relació de col·laboració amb la universitat alemanya.

Les 20 universitats de la Xarxa Vives han mostrat les seues millors edicions a l’estand de la cultura catalana, així com un ample catàleg de publicacions universitàries editat íntegrament en anglès i una guia dels serveis de relacions internacionals de les universitats membres. Entre la quarantena de llibres universitaris presentants a Frankfurt, deu són obres editades per de la Universitat de Lleida i versen sobre art, literatura, història, comunicació, salut, fotografia, o fauna.

La Xarxa Vives és l’associació d’universitats que potencia les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

MÉS INFORMACIÓ


Qui és qui?: Pere Rovira
Jaume Pont: "No hi ha poesia sense conflicte"
www.escriptors.cat: Jaume Cabré
www.escriptors.cat: Jaume Pont
Facultat de Lletres de la UdL
Institut Ramon Llull
Xarxa Vives d'Universitats
Programa Fira Frankfurt 2007
www.frankfurt2007.cat

Pàgina Oficial de la Fira de Frankfurt 2007

NOTÍCIES RELACIONADES

noticia maig de 2001
Jaume Pont guanya el Nacional de la Crítica amb Catorze poetes imaginaris


print enrera pujar