13 de desembre de 2012

Descarregar pdf
 

Les identitats europea i catalana, en un simposi internacional
 
. Una taula rodona sobre el paper de Lleida a Catalunya tancarà la trobada
audio
Universitat de Lleida UdL
FOTO: http://enforcall.wordpress.com
baixcorva
Les representacions de la identitat catalana en els mitjans de comunicació, la interculturalitat i la catalanitat o la crisi de l'estat-nació a Europa, seran alguns dels temes que s'abordaran en el I Simposi Internacional Imaginaris Nacionals Moderns (ss.XVIII-XXI) que té lloc demà i divendres a la Facultat de Lletres, organitzat pel Grup d'Estudi de la Cultura i Identitat a l'Europa Contemporània de la UdL.

La trobada, que compta amb una quarantena d'inscrits, pretén, segons els organitzadors, incidir, des d'una òptica transversal, en una qüestió bàsica de les societats contemporànies i dels seus estudis socials com és el concepte de nació i l'evolució de les representacions de les identitats en el seu marc simbòlic, tot centrant-se en la identitat europea i la catalana.

És per això que el simposi s'organitza en dos blocs temàtics, un dedicat a la modernitat i els imaginaris nacionals a Europa i, l'altre, en les representacions de la catalanitat. Entre els ponents, tres experts en identitat europea: l'antropòloga, Christiane Stallaert, autora del llibre Ni una gota de sangre (Galaxia Gutenberg / Círculo de Lectores), on compara la Inquisició espanyola i l'Holocaust nazi; Joan-Ramon Rodríguez-Amat (de l'Institut de Comunicació Política de la Universitat de Viena) i Gonçal Mayos (professor de filosofia a la Universitat de Barcelona).

Sobre la identitat catalana dissertaran Enric Castelló, especialista en la representació de la catalanitat en les teleseries de la televisió pública catalana, i els professors i investigadors de la UdL, Joaquim Capdevila, Mariona Lladonosa i Joana Soto.

El Simposi es tanca divendres amb la taula rodona: Lleida a Catalunya: perspectiva històrica, present i propostes de futur, on participaran representants de l'Ajuntament i la Diputació de Lleida, així com els professors de la UdL, Manel Lladonosa i Miquel Pueyo i el portaveu de Compromís per Lleida, Josep M. Escribà.