14 de desembre de 2011

Descarregar pdf
 

Experts del CAEM investiguen l'autoria d'un retaule del Metropolitan Museum de Nova York
 
. Gràcies a un intercanvi científic entre aquest centre d'art, la Hispanic Society of America i la UdL  
audio
CAEM de la Universitat de Lleida (UdL)
[+] AMPLIAR IMATGEEls experts fent proves a un Sant Jeroni d'El Greco / Foto: UdL
 

Experts del Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida han viatjat a Nova York per analitzar diversos quadres del Metropolitan Museum i la Hispanic Society of America. Entre aquests, el retaule de Sant Joan de l'Hospital de València, del qual es desconeix l'autoria. L'obra  identificada al Metropolitan com  Saint Giles with Christ Triumphant over Satan and the missions of the Apostles, està considerada com a molt important en l'inici del gòtic internacional mediterrani.

Tot i que alguns historiadors de l'art consideren que aquest retaule és obra del pintor florentí Gherardo di Jacopo "Starnina" o d'algun dels seus col·laboradors, no hi ha proves concloents. Els especialistes del CAEM -Joan Aliaga, Isidre Puig i Núria Ramon - han realitzat macrofotografies d'alta resolució i reflectografies per infrarojos que ajudaran a realitzar una anàlisi comparativa per definir l'autoria.

A banda d'aquesta obra, els experts de la UdL també han pogut estudiar un Sant Jeroni d'El Greco (1600), una Sagrada Família (1563) de Luis de Morales que inclou una representació de l'horòscop de Crist i diversos manuscrits de la biblioteca de la Hispanic Society. La recerca s'emmarca en dos projectes: La configuració de la pintura mediterrània del primer Renaixement a la Corona d'Aragó 1440-1525 (finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació) i Estudi del dibuix subjacent en la pintura hispana (finançada pel Vicerectorat de Recerca de la Universitat de Saragossa).

Els especialistes del Centre d'Art d'Època Moderna de la UdL, dirigit pel catedràtic Ximo Company, han comptat amb el suport del conservador en cap del Metropolitan Museum, Keith Christiansen, i el conservador responsable del departament de pintura de la Hispanic Society, Marcus Burke. El treball de camp a Nova York es complementarà amb un viatge a Londres, previst per a principis de l'any vinent. Tots aquests intercanvis formen part de la planificació científica del Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat de Catalunya "Art i Cultura d'Època Moderna" amb 9 investigadors de la UdL dirigits pel professor Company (ICREA Acadèmia).


Més informació