14 de juliol de 2011

Descarregar pdf
 

La UdL desenvolupa un model per "radiografiar" entorns urbans de tot el món
 
. Demà 50 experts internacionals ultimen a Lleida el Pla Base, que vol ser el "manual" a aplicar per Nacions Unides  
audio
La UdL desenvolupa un model per "radiografiar" entorns urbans de tot el món - Habitat ONU - Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGEPla Base de la ciutat de Haifa (Israel) / UdL
baixcorva
Cinquanta ciutats d'arreu del món compten ja amb la seua "radiografia". Es tracta del Pla Base, un projecte desenvolupat per la UdL que, amb un sol plànol del municipi, recull l'estat físic i estratègic de les seues àrees urbanes i permet detectar les seues principals necessitats a 10 anys vista. El projecte, que va sorgir al 2008 a través la Càtedra UNESCO en Ciutats Intermèdies Urbanisme i Desenvolupament de la UdL, té la pretensió d'arribar a convertir-se en el model que adopti l'Agència HABITAT, adscrita a Nacions Unides, per analitzar els nuclis urbans de més de 10.000 habitants. Amb aquest objectiu, es presentarà al 24è Congres Mundial d'Arquitectura que se celebrarà a Tòquio el proper 26 de setembre.

Per tal d'acabar de definir alguns aspectes de la metodologia i posar en comú el treball de camp que s'ha fet en les diferents ciutats participants en el projecte -com Tànger (Marroc), Nouakchott (Mauritània), Oran (Algèria), Banepa (Nepal) o Haifa (Israel), entre altres-, una cinquantena d'urbanistes d'arreu del món participen aquest divendres a la UdL en el Seminari Internacional sobre Plans Base per a Ciutats Intermèdies.

A la sessió de treball, que s'inicia demà a les 9.45 hores al Saló Víctor Siurana de la UdL, hi seran presents alguns dels representants de diverses associacions d'urbanistes internacionals com Firdaous Oussidhoum (Unió Internacional d'Arquitectes), Laura Petrella, (Urban Planning UN-HABITAT), a més de Montserrat Giné (presidenta de la Delegació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya) i Josep Maria Llop (director de la Càtedra UNESCO en Ciutats Intermèdies, Urbanisme i Desenvolupament).
 
El Pla Base recull, en un sol plànol del municipi, l'estat físic i estratègic de les seues àrees urbanes i permet detectar-ne les principals necessitats a deu anys vista
El Pla Base s'estructura en sis punts: la delimitació de les àrees urbanes (consolidada, extensió i reserva), els espais lliures i àrees verdes, la connectivitat (vials, transports, etc.), els equipaments i els serveis bàsics, la compacitat (concentració de la població en determinats punts i interconnexió entre ells), i la zonificació (que diagnostica el punts on cal fer millores o transformacions urbanes). A partir d'aquestes dades, es fixen els projectes prioritaris a 10 anys vista. L'eina, per tant, és útil des del punt de vista de la uniformització i l'agilitat en l'estudi d'aquest tipus de ciutats.

La intenció és que en els propers 3 anys, si l'Agència HABITAT adopta la metodologia com a manual d'actuació, s'elaborin 178 nous Plans Base. De fet, dissabte, diversos ponents que hauran participat en el Seminari Internacional, es reuniran a Barcelona amb el director de l'Agència UN-HABITAT, Joan Clos. El projecte, coordinat des de la càtedra UNESCO de Ciutats Intermèdies de la UdL, té la voluntat d'estendre's per bona part de les 150.000 ciutats mitjanes de més de 10.000 habitants que hi ha arreu del món.