14 de maig de 2008
Descarregar pdf"Ja no saps que menjar per estar sa?: Fes cas als teus gens!"
Un professor de la UdL proposarà dietes personalitzades als lleidatans a partir de la realització de tests genètics
Davant de preguntes com ara
perquè no aconsegueixo canviar el meu pes mengi el que
mengi, o
perquè no puc reduir el meu nivell de colesterol tot i no prendre
aliments grassos, hi ha una resposta. Així ho afirma David de Lorenzo, professor de Genètica
Humana i Nutrigenòmica de la Facultat de Medicina de la UdL. Segons explica, les respostes es
troben en la nutrigenòmica, la ciència que estudia les interaccions entre gens i nutrients i el seu
efecte en la salut humana. “Existeix una base genètica per explicar les diferents respostes que
cadascú de nosaltres tenim amb la mateixa alimentació. De la mateixa manera que els gens determinen
el color del cabell o dels ulls, els nostres gens també tenen a veure amb el funcionament del
nostre metabolisme”.
La constitució genètica particular –continua- té a veure amb el
grau en què la dieta influeix en la salut d’una persona. Per tant, és essencial un estudi
personalitzat de la informació genètica per garantir una millora de la nostra salut a través de l’a
limentació. Els tests genètics permeten també fer recomanacions nutricionals individualitzades per
prevenir determinades malalties.
Existeix una base genètica per
explicar les diferents respostes que cadascú de nosaltres tenim amb la mateixa alimentació
|
Amb l’objectiu de difondre aquesta ciència i sensibilitzar la
població sobre l’important paper de l’alimentació en la salut, Lorenzo, juntament amb un equip de
quatre d’alumnes de la titulació de Nutrició Humana i Dietètica de la UdL, tenen previst realitzar
uns 200 tests genètics a Lleida i a Barcelona que serviran de base per elaborar menús
personalitzats per a cadascuna de les persones que hi vulguin participar.
Els voluntaris, que es poden inscriure a partir d'avui a la web
www.nutrigenomica.net, podran gaudir,
pel preu d'un menú, d'un àpat personalitzat que intenti contrarestar l’efecte perjudicial de les
seues predisposicions genètiques a determinades malalties relacionades amb la nutrició, com ara les
cardiovasculars i l’osteoporosi. Durant l’àpat, l’equip de De Lorenzo, realitzarà entrevistes
individuals amb cadascun dels inscrits en l’acció per explicar-los els resultats del test i la
informació que d’ells se’n deriva. Abans però, els participants s’hauran de dirigir als centres
associats a aquesta acció per a la recollida de la mostra (saliva), base del test genètic.
Posteriorment, la mostra s’enviarà al Departament de Ciències Bàsiques de la UdL per al seu
processament.
Pel que fa a Lleida, els sopars personalitzats tindran lloc el
proper 18 de juny, a les nou del vespre, al restaurant Cassia (Rovira Roure 41-43), mentre que
l'acció a Barcelona es durà a terme el 19 i el 20 de juliol a la Fira de Barcelona, en el marc de
l'Euroscience Open Forum. La iniciativa de David de Lorenzo ha estat seleccionada per a ser
explicada en aquest fòrum europeu interdisciplinari, el més important per a la presentació i debat
de noves tendències en el camp de la investigació científica, que tindrà lloc a Barcelona del 18 al
22 de juliol.
La iniciativa del professor de la UdL compta amb el suport del
Comissionat per a Universitats i Recerca així com de la pròpia Universitat de Lleida.
MÉS
INFORMACIÓ
www.nutrigenomica.net
NOTÍCIES RELACIONADES
17 de novembre de 2007
La dieta
mediterrània endarrereix l'envelliment