14 de novembre de 2008

Descarregar pdf

La relació entre els professionals sanitaris i els malalts centren les XXIII Jornades de Bioètica a la UdL


. El metge centenari Moisès Broggi, que pronunciarà la conferència inaugural, rebrà un homenatge

Broggi acaba de rebre el Premi Nacional de Cultura 2008 a la Trajectòria Professional
[+] AMPLIAR IMATGEBroggi acaba de rebre el Premi Nacional de Cultura 2008 a la Trajectòria Professional
(Foto: Generalitat de Catalunya)
Les Jornades de Bioètica que organitza la Universitat de Lleida (UdL) des de fa més de dues dècades se centren enguany en els canvis que ha experimentat la relació entre el professional sanitari i el malalt al llarg dels darrers anys. La vint-i-tresena edició de la trobada, que arrencarà el proper dilluns 17 de novembre a la Facultat de Medicina de la UdL, posarà sobre la taula temes com el paper actiu dels usuaris en el procés de presa de decisions, l'accés d'aquests malalts a informació biomèdica de veracitat variable o l'increment de les demandes judicials.

Un dels plats forts del programa és l'homenatge al doctor Moisès Broggi i Vallès, president d'honor de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Aquest cirurgià nascut a Barcelona l'any 1908 és un dels impulsors de la bioètica a Catalunya i ha rebut nombrosos guardons al llarg de la seua carrera, com ara la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat i el Premi Nacional de Cultura 2008 a la Trajectòria Professional. També va ser un dels membres fundadors de la Societat de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear, que va rebre el Nobel de la Pau el 1989. Broggi, que ha destacat pel seu perfil profundament humanista, pronunciarà la conferència inaugural de les XXIII Jornades de Bioètica parlant dels aspectes històrics i ètics de la relació entre els professionals sanitaris i els pacients.

Les Jornades reflexionen enguany, entre d'altres qüestions, sobre els canvis en la relació professional sanitari-malalt al llarg dels darrers anys, el paper actiu dels usuaris en el procés de presa de decisions o l'increment de les demandes judicials
Entre els ponents també destaquen la directora de l'Institut Borja de Bioètica, Núria Terribas; el rector de la UdL i catedràtic de cirurgia, Joan Viñas; el president de la Fundació Acompanya Ca'n Eva, Miquel Mora; i la professora de bioètica de la Facultat de Medicina de la UdL, Montse Esquerda.

Les jornades s'allargaran fins al dia 20 de novembre. Els organitzadors esperen aplegar un centenar d'assistents entre metges, infermers, treballadors socials i estudiants de diferents titulacions relacionades amb Ciències de la Salut.