15 de novembre de 2013

Descarregar pdf
 

"Ens hi juguem la convivència, la pau, el futur"
 
. Una jornada sobre les pròximes eleccions europees aplega periodistes i polítics

Jornada sobre Europa a la Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGED'esquerra a dreta: Lluís Foix, Josep Lluís Cadena, Lluís Caelles i Andreu Missé / Foto: UdL
baixcorva
Per a Lluís Foix, ens hi juguem la convivència. Per a Andreu Missé, la pau. Per a Lluís Caelles, el futur. Així opinaven els tres periodistes convidats a la primera taula redona de la jornada d'Els reptes de les eleccions al Parlament europeu 2014 que ha tingut lloc aquest divendres al Saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (UdL).

Organitzada per la Càtedra de Periodisme i Comunicació de la Universitat de Lleida, l'Oficina d'Informació a Barcelona del Parlament europeu, en col·laboració amb la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la jornada ha aplegat periodistes i polítics que han reflexionat al voltant de les oportunitats i problemes que plantegen aquests comicis, a celebrar-se a l'Estat espanyol el proper 25 de maig.

Els tres periodistes, amb experiència europea, han coincidit en parlar de la Unió en positiu, tot i que han alertat sobre l'auge del populisme, la xenofòbia, el desmoronament de l'Estat del benestar i la manca de responsabilitat política que fa que no és consideri el Parlament europeu igual d'important que els nacionals i que els partits enviïn a Europa "les seues generacions daurades". També han reflexionat sobre el paper dels mitjans de comunicació en el procés de construcció europea i han criticat que als mitjans només es parli d'Europa en termes monetaristes.

Els tres periodistes, amb experiència europea, han coincidit en parlar de la Unió en positiu, tot i que han alertat sobre l'auge del populisme, la xenofòbia, el desmoronament de l'Estat del benestar i la manca de responsabilitat política
La jornada, inaugurada pel rector de la UdL, Roberto Fernández, i el director de la Càtedra, Miquel Pueyo, ha continuat amb una segona taula de debat, aquest cop entre una eurodiputada de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, Maria Badia, i dos del Partit Popular Europeu, Santiago Fisas i Salvador Sedó.

Els estudiants del grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals han plantejat diverses qüestions als ponents i fins i tot, pel que fa als polítics, els hi han reclamat reflexionar sobre la seua responsabilitat en la degradació del sistema educatiu per les retallades que s'apliquen tant a Catalunya com a Espanya.

Les properes eleccions europees, que el proper mes de maig tindran lloc en els 28 Estats membres, són les primeres després de l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa, el qual dota de més poder a l'eurocàmera, que a partir d'ara serà l'encarregada d'escollir el president de la Comissió.

 print enrera pujar