17 d'octubre de 2007

Descarregar pdf

La UdL nomena avui honoris causa un dels millors oncòlegs del segle XX


Umberto Veronesi, honoris causa per la Universitat de Lleida
L'oncòleg italià Umberto Veronesi
La Universitat de Lleida nomena avui doctor honoris causa el professor Umberto Veronesi, considerat un dels millors oncòlegs del segle XX. Fundador d'un dels hospitals més avançats a nivell europeu en la cura del càncer, l' Institut Europeu d'Oncologia -del qual n'és actualment el seu director científic-, Veronesi va ser ministre de Sanitat del govern italìà de Giuliano Amato els anys 2000 i 2001. L'oncòleg italià participarà demà en la 26a Reunió de la Sociedad Espanyola de Sinologia i Patalogia Mamària (SESPM) que té lloc aquests dies al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del campus de Cappont.

Nascut a Milà el 1925, Umberto Veronesi va començar la seua carrera docent a la Universitat de la seua ciutat natal i posteriorment a l'Institut Nacional del Càncer de Milà, del qual en va ser director. El seu reconeixement internacional -és doctor honoris causa per universitats d'Argentina, Brasil, Grècia, Polònia i Itàlia- es deu a les seues innovacions terapèutiques en dos tipus de càncer, el melanoma (el tumor de pell més agressiu) i el de mama (el més comú entre les dones).

En aquest sentit, fou el primer en demostrar que a no totes les dones afectades per càncer de mama els cal treure el pit per sobreviure a la malaltia, el que s'anomena cirurgia conservadora i que, actualment, ha esdevingut un procediment rutinari en tots els quiròfans del món. Així mateix, és l'introductor de la biopsia selectiva del gangli sentinella que, en molts casos, evita l'extirpació indiscriminada dels ganglis de l'aixella en les pacients amb càncer de mama i els posteriors problemes mèdics (linfedema) que suposa aquest buidatge.

Fundador de l' Escola Europea d'Oncologia, referent mundial en la formació d'especialistes en el diagnòstic i la cura del càncer, Veronesi ha creat diverses societats vinculades a aquesta malaltia. Recentment, al 2003, va presentar la Fundació que du el seu nom amb la voluntat d'impulsar campanyes a favor de la salut i desenvolupar la ciència en països emergents. Entre altres càrrecs, destacar la presidència del Comitè d'experts en càncer de la Comissió de la Unió Europea des del 1994.

Umberto Veronesi, que també rebrà avui el diploma de membre d'honor de l' Acadèmia de Medicina de Catalunya, també és conegut per les seues opinions, a voltes polèmiques, sobre les drogues, els transgènics o l'eutanàsia, tema sobre el qual l'any 2005 va publicar el llibre El dret de morir.


MÉS INFORMACIÓ


Fundació Umberto Veronesi
26a Reunió de la Societat Espanyola de Sinologia i Patalogia Mamària (SESPM)
Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
Escola Europea d'Oncologia
Institut Europeu d'Oncologia
Honoris Causa UdL

 

print enrera pujar