2 de maig de 2006

Descarregar pdf

La UdL acull l’exposició itinerant de la Fundación Respira sobre les característiques i perills de l’apnea del son

La mostra, que s’ubica en un envelat amb forma de matalàs enorme, es podrà visitar els dies 5 i 6 de maig a la plaça Víctor Siurana de Lleida, coincidint amb la celebració del X Fòrum de Debat “Hot Topics en la síndrome d’apnea del son” en el que participaran més de 200 especialistes d’arreu del món a més dels que seguiran l’encontre on line i en temps real per segon any consecutiu

Una envelat umflable amb més de 150 metres quadrats de superfície en forma d’enorme matalàs està visitant al llarg de l’any diferents ciutats espanyoles com a exposició itinerant, per tal de donar a conèixer les característiques i perills d’aquest trastorn nocturn a la ciutadania. Aquesta és una de les moltes activitats previstes per la Fundación Respira de la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), que ha declarat el 2006 Any de l’Apnea del Son, per tal de sensibilitzar i conscienciar la població sobre aquest greu problema de salut pública.

I es que es tracta d’una malaltia que afecta entre cinc i set milions d’espanyols –dos milions de manera greu-. No obstant, la majoria dels afectats no sap que pateix aquesta malaltia i ignora els riscos que hi pot comportar sobre la seva salut: es triplica el perill de patir afeccions cardiovasculars, com hipertensió arterial, arritmies o atacs de miocardi i cerebrals, i augmenten entre 7 i 10 vegades les possibilitats de tenir un accident de trànsit, ja que l’apnea produeix somnolència diürna. Els especialistes adverteixen que el diagnòstic precoç d’aquest trastorn nocturn és fonamental per prevenir les seves repercussions sistèmiques –patologies que afecten els òrgans extrapulmonars- i disminuir la taxa de mortalitat d’aquesta dolença.

L’exposició itinerant, que ja ha estat present a Huelva, Alacant i Burgos, obrirà les seves portes a Lleida –de manera gratuïta- els dies 5 i 6 de maig, concretament a la plaça Víctor Siurana. D’aquesta manera, els lleidatans podran conèixer de primera mà quins dispositius s’utilitzen a una Unitat del Son –on es porten a terme els estudis de la son per al diagnòstic d’aquesta patologia- i saber quina és la seva capacitat pulmonar actual, ja que es practicaran proves respiratòries (espirometries) a aquells que ho desitgin. L’exposició disposa també d’un 'microcine' on es projectaran documentals informatius de forma continuada. A més, i gràcies a la col.laboració de Flex, la mostra compta amb una secció que pretén simular l’hàbitat òptim per a un bon descans nocturn, amb un sensotest que indicarà de manera personalitzada les necessitats de cada persona quant a postures i suport sobre el qual descansar.

Trobada científica de primera línia internacional per a especialistes

La mostra, que es podrà visitar divendres de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores i dissabte de 10 a 14 hores, arriba a Lleida amb motiu de la celebració del Fòrum de Debat “Hot Topics en la síndrome d’apnea del son”, un dels més prestigiosos fòrums sobre l’apnea a nivell internacional en el que es donaran cita especialistes de primera línia de tot el planeta.

Creat al 1994, aquest fòrum internacional és ja una cita ineludible per als professionals mèdics vinculats a la síndrome de l’apnea del son, recollint en el seu programa científic totes aquelles novetats que poden ajudar aquests facultatius a desenvolupar amb més qualitat la seva tasca. Enguany comptarà amb més de dos-cents participants i, a l’igual que l’any passat, d’altres el podran seguir en directe gràcies a les noves tecnologies, atès que estarà connectat en temps real on line a través de l’adreça www.airproductsmedical.com.

Hot Topics en la síndrome d'apnea del son
Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica