2 d'octubre de 2008

Descarregar pdf

La Fortalesa dels Vilars d'Arbeca recupera el pou central


. La troballa, que es donarà a conèixer al públic el proper diumenge, pot canviar la interpretació de la vida dels seus habitants i les formes de fer la guerra entre els ibers

Fossat dels Vilars d'Arbeca
[+] AMPLIAR IMATGELa cisterna, d'almenys quatre metres de fondària, té un baixador amb rampa i graons
La darrera campanya d'excavacions a la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca, liderada pel Grup de Recerca en Arqueologia, Prehistòria i Història Antiga de la UdL, ha permès posar al descobert un pou monumental al bell mig del jaciment. Es tracta d'una cisterna d'almenys quatre metres de fondària, acuradament folrada de pedra, amb una boca de 9x6 metres, i dotada d'un baixador amb rampa i esglaons. Aquesta troballa suposa importants novetats per la interpretació de la fortalesa ibera, les seues impressionants defenses i la vida dels seus habitants. Els investigadors creuen que el pou proporcionava aigua potable al poblat, ja que assoleix la capa freàtica.

Una trentena de persones ha participat en les excavacions de la tradicional campanya del mes de setembre, reforçada per les pràctiques del curs d'Arqueologia de la Universitat d'Estiu de la UdL. A banda del pou, els treballs també s'han estès al sector nord del testimoni, on es troben les úniques restes de finals del segle V a.C. i la primera meitat del segle IV a.C. A l'exterior del recinte també s'ha treballat en el mur aparegut a l'oest de la fortalesa, fora del fossat.

Treballs al fossar dels Vilars d'Arbeca
[+] AMPLIAR IMATGEEl Grup de Recerca en Arqueologia, Prehistòria i Història Antiga de la UdL lidera les excavacions

. Jornada de portes obertes

Els resultats d'aquesta campanya d'excavacions es presentaran al públic en una Jornada de Portes Obertes que tindrà lloc aquest diumenge, 5 d'octubre. La iniciativa organitzada pel Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL, l'Ajuntament d'Arbeca i l'Associació d'Amics dels Vilars coincideix amb el Cap de Setmana Ibèric promogut pel Museu d'Arqueologia de Catalunya entre els jaciments incorporats a la Ruta dels Ibers. Els assistents gaudiran d'una visita guiada per l'equip d'arqueòlegs que començarà a les 11 del matí.

La fortalesa dels Vilars constitueix un conjunt arqueològic únic a tot Europa. Edificada a la Primera Edat de Ferro, els elements del seu sistema defensiu com la muralla, les torres i el fossat han fet que els Vilars adquireixi un protagonisme decisiu en el coneixement de la cultura ibèrica i la protohistòria del Vell Continent.MÉS INFORMACIÓ


NOTÍCIES RELACIONADES

noticia 18 de juny de 2008
Vilars recupera el fossat i restaura la façana i l'accés a la porta nord

noticia 18 de juny de 2007
Recuperada la porta nord de la fortalesa ibèrica dels Vilarsfletxa-gris MÉS INFORMACIÓ

Fortalesa dels Vilars d'Arbeca
Grup de Recerca en Arqueologia, Prehistòria i Història Antiga de la UdL
Associació Amics de Vilars