21 d'abril de 2010

Descarregar pdf

La UdL tindrà tres nous doctors honoris causa el proper curs acadèmic
 
. El Consell de Govern aprova el nomenament de Carlos Martínez Shaw, Jorge Wagesnsberg i Michael A Savageau  
audio
Carlos Shaw, honoris causa de la Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGECarlos Martínez Shaw
Foto: UNED
 El Consell de Govern ha aprovat nomenar com a doctors honoris causa de la UdL l'historiador, Carlos Martínez Shaw, el director científic de la Fundació 'La Caixa', Jorge Wagensberg, i el biòleg nordamericà, Michael A. Savageau. Els actes d'investidura se celebraran el curs vinent.
 
Carlos Martínez Shaw és membre d'una renovada generació d'especialistes en l'època Moderna que va trobar els seus referents en figures com Jaume Vicens Vives o Pierre Vilar. Dedicat especialment a l'àmbit de l'economia marítima espanyola i el comerç colonial, Martínez Shaw va rebre el premi Menéndez Pelayo de l'Institut d'Estudis Catalans l'any 1986. Està considerat un dels més destacats especialistes espanyols sobre el segle XVIII i, com a tal, ha fet d'assessor històric per a les pel·lícules 1492. La Conquesta del Paradís (Ridley Scott, 1992) i Juana la Loca (Vicente Aranda, 2001). Shaw ha estat professor a la Universitat de Barcelona, exercint com a vicerector d'Ordenació Acadèmica en l'època d'Antoni Badia Margarit (1982-1986), i de la Universitat de Santander. Actualment és catedràtic d'Història Moderna de la UNED. És membre numerari de la Reial Acadèmia de la Història des de 2007, així com integrant de la Reial Acadèmia Hispanoamericana de Cadis i de l'Acadèmia Nacional de la Història d'Argentina.
 
 
Jorge Wagensberg, proposat per l'Escola Politècnica Superior, va crear el concepte CosmoCaixa, que actualment representa un referent internacional dels museus de la ciència. El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida n'acollirà la tercera seu, després de les que ja existeixen a Barcelona i Madrid. Wagensberg és autor d'un centenar de publicacions en els camps de la termodinàmica, la biologia teòrica, l'entomologia, la tafonomia, la filosofia de la ciència i la museologia científica i de nombrosos articles de divulgació científica. Professor del Departament de Física Fonamental de la Universitat de Barcelona és el fundador i director de la sèrie de pensament científic Metatemas de l'editorial Tusquets. Al seu currículum destaquen la Creu de Sant Jordi (2007), el Premi Nacional de Catalunya de Pensament i Cultura Científica (2005) i el Premi Manel Xifra i Boada a la Transmissió del Coneixement Tècnic i Tecnològic (2006).

El científic Michael A. Savageau és un pioner del que ara es coneix com a biologia de sistemes. La seua recerca ha tingut un impacte molt important en definir aquesta àrea d'activitat, a cavall entre la biologia computacional, la biologia molecular, l'estudi de l'evolució i la biologia sintètica. Exprofessor de la Universitat de Michigan, ha contribuït a nombrosos avenços significatius en la teoria de la matemàtica, les ciències de computació i la biologia. Des de 1995 fins al 2005, el biòleg nordamericà ha estat editor en cap de la revista Mathematical Biosciences i membre del consell editor de nombroses revistes com ara el Journal of Theoretical Biology. Entre els premis i les distincions rebudes destaquen els seus nomenaments com a membre de l'American Association for the Advancement of Science i de la National Academy of Science. Actualment, Savageau desenvolupa la seua activitat com a catedràtic distingit al departament d'Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Califòrnia, campus Davis, amb el qual el departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la UdL hi té un conveni des de fa més de 20 anys.
 
. Professorat
 
D'altra banda, el Consell de Govern extraordinari d'avui ha rebutjat el recurs de reposició presentat pel professor de la Facultat de Dret i Economia de la UdL, Antonio Ezquerra, contra el Manual d'avaluació docent del professorat, aprovat el passat mes de febrer, i contra la Convocatòria 2009 d'avaluació de l'activitat del personal docent i investigador funcionari i contractat de la UdL per 18 vots en contra, 8 en blanc i 4 a favor.