21 de desembre de 2006

Descarregar pdf

noticiaPresentat a la UdL el balanç de 14 anys d'excavacions al jaciment de Minferri

Final d'excavacions a Minferri (Juneda) on apareix l’esquelet d'una dona embarassada

 

L'esquelet d'una dona embarassada ha sigut una de les últimes sorpreses aparegudes a les excavacions a Minferri, un jaciment de l'edat del bronze a Juneda de característiques úni­ques a Catalunya. Joan López, professor de prehistòria de la Universitat de Lleida i codirec­tor de les excavacions, va fer ahir balanç de catorze anys d'in­tervencions en una àrea de 15.000 metres quadrats, la desena part de la superfície esti­mada d'aquest assentament de 4.000 anys d'antiguitat. López va destacar que "la singularitat de Minferri està en l'excepcio­nal estat de conservació de les restes trobades, en què ha apa­regut indústria metal·lúrgica, des de fosses de combustió fins a productes acabats, fet que és un cas únic; i també per les pràctiques funeràries, el tracta­ment donat als morts en una ro­na que representa la primera necròpoli de l'època coneguda a Ponent". A Minferri s'han po­gut excavar una trentena de fos­ses en què han aparegut restes de mig centenar d'humans, de totes les edats, fins i tot perso­nes de més de 60 anys, una característica també única.

Després de 14 anys de treball de camp, els investi­gadors de la Universitat de Lleida han aconseguit reunir esquelets pràcticament intactes “de bòvids, ca­bres i ovelles, porcs i gossos, de totes les edats i sexes”, va dir el professor universitari, responsable de l'excava­ció. “Són mostra de la important ac­tivitat ramadera que es portava a terme a la zona fa 4.000 anys”, va afegir. En el mateix jaciment s'han trobat restes d'animals de caça, com cèrvids, conills i altres lepòrids. “Cavalls no n'hi ha, perquè es van do­mesticar més tard”, va precisar López. Molts d'aquests elements han aparegut compartint enterrament amb humans, “cosa que ens dóna idea de la importància que tenien els rituals funeraris en aquest assen­tament”, va dir el director de l'exca­vació.

Durant les excavacions dels dos últims mesos, l'equip de la Universitat ha intervingut en dos fosses. En la primera, van aparèixer set individus, entre ells una jove que amb la seua mà esquerra sosté i acaricia el cap d'un nen. I en la segona van sortir a la llum els esquelets de deu humans, entre els quals hi ha el d'una dona embarassada en un enterrament en què po­den apreciar-se les restes del fetus, al costat de dos nens més. El jaciment és únic a Catalunya pel que fa a les pràctiques funeràries.

Josep Gallart, responsable d'arqueologia dels serveis territorials de Cultura de la Genera­litat a Lleida, va assegurar que "les excavacions a Minferri han cobert un buit en el coneixe­ment de l'edat del bronze a Po­nent; ara podem arribar a co­nèixer l'hàbitat i la forma de vida de la gent que vivia aquí en aquella època".

Museu dedicat a l’arqueofauna

Altrament, el petit museu etnològic de Juneda, que actualment es troba en fase d'ampliació, tindrà una sala i un arxiu que estaran especialitzats en arqueo­fauna i que es podrien convertir en una referència per a Europa. Segons va avançar el responsable del Grup d'Investigació Arqueològica de la UdL, Joàn López, aquestes instal·lacions mos­traran les restes íntegres d'animals, la majoria domèstiques, que s'ha trobat durant les excavacions del ja­ciment de Minferri, que data de l'Edat del Bronze.

La intenció de l'ajuntament és “obrir, entre el mes d'abril i el mes de maig, les portes del museu, que està sent condicionat”, segons el ti­nent d'alcalde i responsable de l'àrea de Cultura al consistori de Juneda, Ramon Vallès (ERC). Minferri, va explicar el regidor, serà l'eix cen­tral de l'equipament. En el projecte col·laboren la Generalitat i l’Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputa­ció de Lleida.

fletxa-grisNotícies relacionades

19 octubre de 2006
Troben els esquelets d’una noia que acarona un infant al jaciment de l’edat del bronze de Minferri ampliar

fletxa-grisMés informació

Institut d'Estudis Ilerdencs
Miniferri: colors de terra (www.juneda.org)
Departament de Cultura de la Generalitat

Si no disposeu del plugin de flash podeu descarregar-lo des d'aquí:

descarregar plugin de flash