26 de maig de 2005

Descarregar pdf

La II Guerra Mundial al Pirineu centra un projecte museològic de la UdL i Sort


Un grup d'historiadors de la UdL, dirigits per Conxita Mir, seran els encarregats d'elaborar un projecte museològic i un avantprojecte museístic, l'objectiu del qual es recuperar la memòria històrica d'un curiós episodi de la II Guerra Mundial al Pirineu lleidatà, en el què s'ha anomenat el "Camí de la llibertat".

La protagonista és la presó de Sort, que data del segle XV, la qual va acollir, entre 1942 i 1945, presoners de la resistència que eren apressats a Espanya quan fugien de la França ocupada pels nazis. Al voltant de 3000 australians, canadencs, belgues, francesos, anglesos, entre d'altres nacionalitats, van passar per aquesta petita presó per ser deportats després al camp de concentració de Miranda d'Ebro, on Franco els canviava a Alemanya per fosfats. L'historiador de la Pobla de Segur, Josep Calvet, ressegueix des de fa anys la historia personal de cadascun d'aquests presoners, que seran el punt fort del museu, el qual, a més de la presó, tindrà també el seu espai en el castell de Sort, antiga residència dels Comtes de Pallars.

Un conveni signat entre la UdL i l Ajuntament de Sort permetrà treballar durant dos anys en aquest projecte, pressupostat en 24.000 euros, que posarà èmfasi en la vessant didàctica i educativa, segons va explicar la seua coordinadora, Conxita Mir.

"El camí de la llibertat", però, és un projecte més ampli que engloba altres iniciatives, com ara la de la recuperació dels camins transfronterers que eren utilitzats pels qui fugien dels nazis durant la II Guerra Mundial i pels republicans espanyols perseguits per Franco, i on hi participen institucions catalanes i franceses.