27 de setembre de 2007

Descarregar pdf

El sociolingüista cubà, Humberto López Morales, nou doctor honoris causa de la UdL


López Morales
Humberto López Morales
El sociolingüista cubà, Humberto López Morales, serà investit doctor honoris causa de la UdL. Així ho ha aprovat avui el Consell de govern a proposta del departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica . López Morales, nascut a l'Havana el 1936, està considerat el màxim especialista del món hispànic en l'espanyol d'Amèrica i va ser professor visitant de la Universitat de Lleida durant el curs 1994-1995, on impartí les assignatures de Sintaxis i Sociolingüística de la titulació de Filologia Hispànica.

Entre la seua producció científica, que supera els 200 títols i la quarantena de llibres, hi trobem obres dedicades a la lingüística aplicada, la didàctica de la llengua, la lexicologia, la poesia cubana contemporània o els origens del teatre medieval. En la més recent, La globalización del léxico hispánico, editat l'any passat, defensa l'espanyol despullat de localismes enfront els que consideren que aquesta globalització de la llengua empobreix l'idioma, i destaca el paper dels mitjans de comunicació i d'internet en tot aquest procés.

Director i fundador de la revista "Lingüística", López Morales és president de la Societat Lingüística del Carib Hispà i secretari general de l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola. Llicenciat a l'Havana i doctorat a Madrid, comença a impartir classes als Estats Units. Al 1973 obté la càtedra de la Facultat d'Humanitats a la Universitat de Puerto Rico, on hi crea un important Institut de Lingüística. Ha fet de professor visitant per Espanya i per Amèrica i ha impartit conferències i cursos arreu del món. Doctor honoris causa per diverses universitats espanyoles, ha estat distingit entre d'altres amb l'Ordre d'Alfons X el Savi o la medalla d'or de la Universitat de Costa Rica. El 1992, obté el el reconeixement de destacats hispanistes en la monografia Homenaje a Humberto Morales, i un altre cop al 2003 amb el llibre de deixebles i col·legues: Lengua, variación y contexto: estudios dedicados a Humberto López Morales.

Obres


Facultat de Ciències de l'Educació. UdL
Nova Facultat de Ciències de l'Educació
D'altra banda, el Consell de Govern ha donat llum verda a la urbanització del sector de l'entorn de la Facultat de Ciències de l'Educació del campus de Cappont, aprovant el plec de clàusules administratives i preinscripcions tècniques del concurs obert per a la contractació de les obres. La urbanització d'aquesta zona del campus, de 5.169 metres quadrats, té un pressupost de 598.337 euros i es preveu que s'executi en 5 mesos. A més, s'ha aprovat també el concurs per adequar i equipar la sala d'anatomia de la Facultat de Medicina que, d'aquesta manera, es convertirà en una de les més punteres del país. L'equipament inclou, a més de les cambres de refrigeració, congelació, dissecció i fixació, una grua per trasllat de cossos, un carro de transport elevador, una bomba peristàltica, una serra de tall anatòmic i diverses encimeres.

Docència


Per estimular noves iniciatives docents destinades a millorar la qualitat de la docència que s'imparteix a la UdL, el Consell de Govern ha tirat endavant una nova convocatòria dels ajuts per a projectes d'innovació docent. Amb aquesta ja són cinc les convocatòries d'ajudes adreçades al professorat de la UdL per tal d'impulsar projectes en formació que potenciïn l'assoliment de competències dels estudiants. La present convocatòria està dotada amb 60.000 euros.

Recerca


Quant a la recerca, s'han concedit tres beques Jade Plus, per a estudiants de postgrau llatinoamericans que patrocina Banco Santander; s'ha aprovat el document de criteris per a la priorització de becaris predoctorals (personal investigador novell) i s'ha assignat un ajut per a la intensificació de la recerca.

MÉS INFORMACIÓ


Facultat de Medicina
Facultat de Ciències de l'Educació
Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica
Honoris Causa UdL

 

print enrera pujar