29 d'abril de 2008

Descarregar pdf

La UdL investeix doctor honoris causa el sociolingüista cubà Humberto López Morales


. Parlarà del declivi de les llengües indígenes d'Amèrica després del Colonialisme


Humberto López, Honoris Causa de la UdL
[+] AMPLIAR IMATGEAmb López Morales, la UdL haurà investit
vint-i-dos honoris
La Universitat de Lleida (UdL) investeix aquest vespre doctor honoris causa el sociolingüista cubà Humberto López Morales. La catedràtica de Llengua Espanyola de la UdL, Mª Ángeles Calero, serà la padrina d'aquest professor i investigador en un acte solemne que tindrà lloc al Saló Víctor Siurana del Rectorat a partir de les 19.30h. En el seu discurs, titulat La lucha de las lenguas indígenas en Hispanoamérica, López Morales analitzarà el declivi de les parles autòctones després del Colonialisme, sobretot a partir de la segona meitat del segle XX.

Humberto López Morales, nascut a l'Havana el 1936, està considerat el màxim especialista del món hispànic en l'espanyol d'Amèrica. La seua vinculació amb la Universitat de Lleida es remunta al curs 1995-1996, quan va ser professor visitant impartint les assignatures de Sintaxi i Sociolingüística de la titulació de Filologia Hispànica. Entre la seua producció científica, que supera els 200 títols i la quarantena de llibres, hi trobem obres dedicades a la lingüística aplicada, la didàctica de la llengua, la lexicologia, l'espanyol del Carib, la poesia cubana contemporània o els orígens del teatre medieval.  

El cubà Humberto López Morales està considerat el màxim especialista del món hispànic en l'espanyol d'Amèrica
Director i fundador de la revista Lingüística, Humberto López Morales és president de la Societat Lingüística del Carib Hispà, president honorari de l'Associació de Lingüística i Filologia d'Amèrica Llatina, i secretari general de l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola. Llicenciat a l'Havana i doctorat a Madrid, comença a impartir classes als Estats Units. El 1973 obté la càtedra de la Facultat d'Humanitats a la Universitat de Puerto Rico, on crea un important Institut de Lingüística. Ha fet de professor visitant per Espanya i per Amèrica, i ha impartit conferències i cursos arreu del món. Doctor honoris causa per diverses universitats espanyoles, ha estat distingit entre d'altres amb l'Ordre d'Alfons X el Savi o la medalla d'or de la Universitat de Costa Rica. Entre els projectes internacionals als quals està vinculat destaca el VARILEX (Variació Lèxica de l'Espanyol al Món) que pretén analitzar la parla urbana i moderna del castellà. Actualment també està preparant el Diccionari Acadèmic d'Americanismes.

 

MÉS INFORMACIÓ


Honoris Causa de la Universitat de Lleida